Magyar mestermunka a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n


Az éremtáblázat élén végzett a magyar csapat a hollandiai Dordrechtben vasárnap befejeződött rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. A négy-négy arany- és ezüst-, valamint egy bronzéremmel eredményesség tekintetében és érmek számában is rekordot döntött az alakulat, Liu Shaolin pedig három arannyal és két ezüsttel a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője lett.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser teljes elégedettséggel értékelte a magyar versenyzők szereplését. “Ugyan nincsenek tengerentúli és ázsiai versenyzők, de vannak jó európai gyorskorcsolyázók, akiket le kellett gyűrni és ezt a feladatot most mi sikerrel teljesítettük” – jelentette ki a sportvezető.

Liu Shaolin Sándor összetett Európa-bajnoki címét kifejezetten komoly eredménynek nevezte, amelyért nagyon régóta küzdenek. “Azért a végén kellett számolgatni, mert voltak olyan forgatókönyvek, hogy az oroszok borsot törhetnek az orrunk alá, de a fiúk tökéletesen végrehajtották az eltervezett taktikát a 3000 méteres szuperdöntőben” – mondta Bánhidi, aki kiemelte, az öt férfi számból csupán 1000 méteren nem született magyar aranyérem. A vasárnap elbukott fináléval kapcsolatban viszont jelezte, az orosz Szemjon Jelisztratovnak szombaton kevesebb dolga volt mint Liu Shaolinnak, így frissebbnek bizonyult, s emiatt előzhette meg a magyar világklasszist az utolsó körben.

Az olimpiai bajnok férfi váltó diadala kapcsán megjegyezte, bármily furcsa, ez a sportág első Eb-aranyérme ebben a számban. “Liu Shaoangot az első két futamban pihentettük, azaz tudtuk keverni a kártyákat” – fogalmazott a szakember, aki szerint otthon is vannak olyan versenyzők, akik komoly potenciált jelentenek. “Nagyon örülök a női váltó bronzérmének is, mert nagy lendületet adhat. Ezzel nem feltétlenül kalkuláltunk, de a rövidpályás gyorskorcsolyázás sok érdekességet produkál, a hétvége folyamán pedig a szerencsésebb arcát mutogatta felénk”.

Bánhidi azt leszögezte, a szerencse ellenére – az elődöntőben és a fináléban is elesett két rivális – a női csapat teljesítménye megsüvegelendő, mert “ott kellett lenni minden méternél, különben nem lehetett volna meglovagolni ezt a szerencsét”. “Mindig írnom kell beszámolókat, az elmúlt négy évben majdnem egy A4-es oldalt írtam tele történelmi sikerekkel. Ez is odakerül” – zárta szavait Bánhidi.

A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

MTI, fotó: Hunskate – Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk