Napsütés, székely himnusz és győzelem


Kiváló hangulatot teremtett a Sepsiszentgyörgy szurkolótábora Nagyváradon. Fotó: Boros Péter


Hátrányból fordítva, a hajrában szerezte meg a győztes találatot a Sepsiszentgyörgyi OSK labdarúgócsapata a román másodosztály tavaszi nyitó fordulójában.

Hazai pályán érezhette magát a Kovászna megyei gárda, amelyet egy csaknem százfős szurkolói tábor is elkísért a Nagyvárad és az ismert üdülőhely, Félixfürdő között található Váradszentmárton községben lejátszott mérkőzésre. A Székely Légió nevű gárda tagjai hajnali két órakor indultak útnak, s majd 450 kilométer megtétele után érkeztek meg a találkozó helyszínére, ám fáradtság jelei egyik szurkolón sem mutatkoztak.

A mérkőzés helyszíne, egy nemzetközi szintű sportbázis barátságosan fogadta az újoncot, a fedett lelátón mintegy félezren foglaltak helyet (sokak szerint ha a csapat Váradon, a Bodola Gyula Stadionban játszana, három-négyszeres is lehetne a nézőszámátlag). A vendégdrukkerek érkezése, na meg az a hír, hogy Fradi-szurkolók is erősítik a Székely Légiót, fokozott biztonsági intézkedésekre késztette a szervezőket, szerencsére azonban nem történt semmi extra.

Helyzetek…

A román másodosztályban megszokott „tilitoli” helyett jó színvonalú játékkal rukkolt elő a két újonc, s Huiban már az első percben megszerezhette volna a vezetést a Sepsinek, ám lövését fogta Goia kapus. Öt perc múlva szabadrúgásból veszélyeztettek a hazaiak, majd Matei fejesénél Ursu mentett a gólvonalról.

A válasz sem késett sokat, s a vendégek, valamint szurkolóik egyaránt a fejüket fogták, amikor a 32. percben Hadnagy cselezett ki két védőt, majd átemelte a kifutó Goiát, ám a labda a kapu mellett hagyta el a játékteret. A vendégdrukkerek a negyvenedik percben szusszantak először, de a félidő hajrájára már ismét az ő énekük uralta a stadiont. Gól azonban nem született az első negyvenöt percben.

…és gólok

Az öltözőből elszántabban tértek vissza a pályára a hazaiak, akik az 52. percben meg is szerezték a vezetést: Codoban bal oldali beadására a télen igazolt Matei érkezett a hosszú saroknál, s az elvetődő Niczuly felett bólintott a hálóba (1–0). A válaszra hét percet kellett várni, ekkor Ene lőtt az ötös sarkáról, ám Goia reflexszel mentett szögletre. A hazai védők leshelyzetet reklamáltak, de ez nem hatotta meg a tapasztalt kolozsvári partjelzőt.

A pontrúgást követően Adrian Bedea kezére pattant a labda, a bíró pedig a 11-es pontra mutatott. Hadnagy állt a labda mögé, és magabiztosan értékesítette a büntetőt (1–1), így a Sepsinek fél órája maradt a győztes gól megszerzésére. A helyzeten Bedea, a bihariak középhátvédje is segített, amikor a 68. percben megkapta a második sárgáját, így csapata emberhátrányba került.

A Sepsi edzője két cserét is végrehajtott: Manole és Bujor pályára küldése nyerő húzásnak bizonyult, utóbbi ugyanis győztes gólt szerzett a találkozó 88. percében. Issa a tizenhatos magasságából passzolt középre, Bujor pedig kihasználta a védők tétovaságát, és 12 méterről kilőtte a hosszú sarkot (1–2). A találatot az oldalvonal mellett és a vendégszektorban is kitörő örömmel fogadták, s bár a váradiak a hátralévő öt perc során (a játékvezető háromperces hosszabbítást rendelt el) megpróbáltak egyenlíteni, a kísérletek nem jártak eredménnyel.

A lefújást követően egymás nyakába ugrottak a vendégek, majd pedig szurkolóikhoz indultak, akik a székely himnuszt énekelve tisztelegtek csapatuk és a győzelem előtt. A siker révén a Sepsi a tabella negyedik helyére lépett, két ponttal van lemaradva a második helyezett Szatmárnémeti Olimpiától, s eggyel a harmadik helyezett Aradi UTA-tól, azaz az „Öreg Hölgy”-től, amely vasárnap 11 órától lép pályára Brailán. A bajnokságot a bukaresti CS Juventus vezeti, amely 45 pontot szerzett eddig, a hétvégén pedig szabadnapos volt.

Labdarúgó 2. liga, 22. forduló: Nagyváradi Luceafarul – Sepsiszentgyörgyi OSK 1–2 (0–0)
Váradszentmárton, Luceafarul Stadion, 600 néző. V: Sergiu Popa

  • Luceafarul: Goia – Balea, Cordoş, Hlinca, Ban – Fehér, Bedea – Codoban (Balla, 81.), Arnautu, Predescu (Miholca, 75.) – Matei. Edző: Cristian Luput
  • Sepsi OSK: Niczuly – M. Burlacu, R. Damian, I. Ursu, V. Olteanu – Ghinga (Minciuna, 1.), Issa – Greu (Bujor, 77.), D. Ene (Manole, 60.), Huiban – Hadnagy. Edző: Valentin Suciu

NSO

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk