Női kézilabda Eb: Simán nyertek a románok a magyarok ellen


A magyar válogatott 29-21-re kikapott a világbajnoki bronzérmes román csapattól a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, vasárnap.

A két együttes korábban 95 alkalommal mérkőzött meg egymással, eddigi összecsapásaikon 54 magyar siker mellett 9 döntetlen és 32 román győzelem született. Legutóbb november 27-én, Kolozsváron találkoztak, ahol a Kárpát Kupa fináléjában Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese 29-24-re legyőzte a házigazdát. A román együttest a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín irányítja, aki az év első felében Elek Gáborral közösen még a magyar csapat élén dolgozott.

A helsingborgi mérkőzés Kovács Anna találatával indult, ám a románok gyorsan magukhoz vették a vezetést, és a 12. perc végére 7-4-es előnyre tettek szert, így a védés nélküli Kiss Évát Szikora Melinda váltotta a kapuban. Három percre rá Kim Rasmussen időt is kért, ugyanis Cristina Neagu harmadik találata után 9-5-re növelte a fórt Románia. A taktikai megbeszélés ellenére a 19. percben 11-6-os román előnyt mutatott az eredményjelző, és bár a lehetőség megvolt a három találatra zárkózásra, a különbség végül tovább nőtt: másfél perccel a szünet előtt már 15-8-ra vezetett az ellenfél.

A fordulást követően szétesett a magyarok játéka, a sorozatos hibákat kihasználó román együttes 18-9-re növelte előnyét. Kiss hétméterest védett, míg a némileg javuló védekezés nyomán Kovács emberelőnyben üreskapus góllal hatra csökkentette a különbséget (20-14). A románok azonban megrázták magukat, így újra nyolc volt közte az utolsó negyedórára fordulva (22-14). A hajrában a végül tíz találatig jutó Neagut pihentető román együttes könnyedén tartani tudta a különbséget – amely többször is kilencre hízott -, és végül nyolc találattal győzött.

“Nem azt tettük, amit kellett volna. Nagyon passzívak voltunk az elején, nyomást kellett volna kifejtenünk” – értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Kifejtette, tudták, hogy van olyan román játékos, aki lentről szeret lőni, készültek erre, mégis sok gólt kaptak ilyen szituációból. Hozzátette, szerinte a második félidő elején a játékvezetők néhány esetben a románoknak kedveztek döntéseikkel, míg saját együttesének csak egy hétméterest ítéltek a mérkőzés végén.

Eredmény: középdöntő, II. csoport (Helsingborg): 1. forduló: Románia-Magyarország 29-21 (15-9)

  • a magyar csapat gólszerzői: Görbicz 3, Klivinyi 3, Kovács A. 3, Triscsuk 3, Erdősi 2, Hornyák 2, Lukács 2, Bódi 1, Mészáros 1, Schatzl 1
  • a román csapat gólszerzői: Neagu 10, Buceschi 5, Manea 4, Udriștioiu 3, Chiper 3, Geiger 1, Pintea 1, Florică 1, Zamfirescu 1

További eredmények: Oroszország-Csehország 26-24 (14-12), Dánia-Norvégia 20-22 (9-14).
Kedden játsszák: Csehország-Románia (17.15), Magyarország-Norvégia (19.30), Dánia-Oroszország (21.45).
Szerdán játsszák: Magyarország-Oroszország (17.15), Dánia-Románia (19.30), Norvégia-Csehország (21.45).

A középdöntős csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, míg a harmadikként záró együttesek az Európa-bajnokság ötödik helyéért mérkőznek meg egymással.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk