Pénteken rajt atlétikában Rióban


Péntektől tíz napon át az Olimpiai Stadion ad otthont a riói ötkarikás játékok egyik kiemelkedő programjának, az atlétikai versenyeknek. A 19 fős magyar csapatból a címvédő Pars Krisztián mellett többen is pontszerzők lehetnek.

A szombathelyi kalapácsvető négy évvel ezelőtt esélyeshez méltóan diadalmaskodott, s ezúttal is dobogóra állhat, bár tavaszi műtétje után nagyon messze van legjobb formájától. Júliusban a Gyulai Memorialon mindössze 70,74 métert ért el – mint mondta, gyerekkorában dobott utoljára ekkorát -, majd az országos bajnokságon is csak 73,38 méterig jutott. Amennyiben sikerülne 77-78 méteres eredményt összehoznia, amire még mostani állapotában is van esély, újra érmet nyerhetne. Az aranyat ugyanakkor előre oda lehet adni Pawel Fajdeknek, a kétszeres világbajnok lengyel kalapácsvetőn kívül idén senki nem került 81 méter fölé, a tíz legnagyobb dobás az övé.

Pars gyenge formája miatt ezúttal Márton Anita a magyar csapat legnagyobb reménysége. A békéscsabai súlylökő az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon (19,23 m – ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs), idén ezüstöt nyert a fedett világbajnokságon (19,33 m – ocs) és az szabadtéri Eb-n is. Az olimpián újra az országos csúcs megdöntését tűzte ki célul, amennyiben ez sikerül, s túldobja a 20 métert, az dobogót érhet.

Döntőbe, illetve az első nyolc közé kerülhet az Athénban olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán, két hétpróbázó, az Eb-4. Krizsán Xénia és az Eb-5. Zsivoczky-Farkas Györgyi, valamint az Eb-ezüstérmes gátas Baji Balázs.

Az egész olimpia egyik legnagyobb sztárja, a hatszoros ötkarikás bajnok Usain Bolt Rióban történelmi tettre készül. A jamaicai sprinter célja, hogy a pekingi és a londoni játékokhoz hasonlóan most is megnyerje a 100 és a 200 métert, illetve a 4×100-as váltót is aranyéremhez segítse.

Szintén folytathatja egyedülálló sorozatát Mo Farah. A brit futó a londoni játékok után a 2013-as, majd a 2015-ös vb-n is duplázott, azaz megnyerte az 5000 és a 10 ezer métert is.

A sprintszámokban újra az amerikaiak és a jamaicaiak fölénye várható, s nagy kérdés, hogy a holland Dafne Schippers, aki a tavalyi vb-n 36 éves Európa-csúcsot megdöntve nyerte a 200 métert (21.63 mp), valamint második volt 100-on, bele tud-e szólni ezúttal is az érmek sorsába.

Az atlétikai mezőny ugyanakkor foghíjas lesz, mivel a nemzetközi szövetség (IAAF) tavaly november 15-én felfüggesztette az oroszok tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Így a sportági nagyhatalomnak számító ország versenyzői nem indulhatnak Rióban. Az oroszok az amerikaiak mögött a második helyen zártak a londoni olimpián atlétikában.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk