Rasszista gyermekek Prágában? „Sértő a skótok vádja!“


Diplomáciai bonyodalmakat okozhat egy futballmérkőzés Csehország és Nagy-Britannia között.

Az Európa-ligában rendezett Sparta Prága – Glasgow Rangers (1-0) találkozón történtek vezettek váratlan fejleményhez, miután az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eljárást indított a skótok egyik játékosát, Glen Kamarát ért inzultus ügyében. A glasgowi klub állítja, hogy a találkozón a lelátón ülő gyerekek ezrei kigúnyolták a Rangers középpályását.

Eredetileg a Spartának zárt kapuk mögött kellett volna lejátszania a Rangers elleni mérkőzését, mivel a szurkolói az augusztusi Bajnokok Ligája-selejtezőben sértegették az AS Monaco egyik fekete játékosát.

Az UEFA azonban megengedte, hogy 14 év alatti gyermekeket beengedjenek a lelátókra a múlt heti, prágai mérkőzésen.

A Rangers vezetői szerint Glen Kamara az Európa-liga múlt évadjában történt incidens miatt vált a rasszista megnyilvánulás célpontjává. Akkor a Sparta prágai riválisával, a Slaviával mérkőztek, és a védő, Ondrej Kudela sértegette a színesbőrű futballistát. Kudelát akkor tíz meccsre eltiltotta az UEFA, így nem léphetett pályára a cseh válogatottban az idei Eb-n sem.

A Sparta vezetői, de a cseh hatóságok is visszautasították a skótok rasszizmusra vonatkozó vádjait, amelyek szerintük sértik a gyerekeket. A történtek következtében a cseh külügyminiszter hétfőn hivatalába kérette Nagy-Britannia csehországi nagykövetét, így az incidens diplomáciai bonyodalmakat is okozhat.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk