A libamáj ellen szólalt fel Pamela Anderson a francia parlamentben


A hízott kacsa- és libamáj, a foie gras fogyasztása ellen érvelt a francia parlamentben Pamela Anderson amerikai színésznő, a Baywatch című tv-sorozat egykori csillaga.

A kanadai születésű 48 éves állatvédő aktivistát egy zöldpárti képviselő, Laurence Abeille hívta meg, akinek pártja szeretné betiltatni a libatömés állatkínzásnak tartott szokását Franciaországban.

Pamela Anderson felszólította a franciákat keddi parlamenti szereplése során, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a “kegyetlen luxussal”, amely évente 80 millió szárnyasnak okoz “szörnyű kínokat”.

Mint mondta, együtt érez “azzal a sok franciával”, akiben szégyent és szomorúságot kelt “e nagyon társaságkedvelő madarak kínlódása”.

A liba- és kacsatömés betiltásának Franciaországban semmi esélye, mert a Zöldeken kívül egyetlen más parlamenti erő sem támogatja – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A hízott libamáj a világhírű francia konyha elengedhetetlen eleme, 2006-ban az ország gasztronómiai kulturális örökségének részévé nyilvánították.

Franciaországban évente 20 ezer tonna hízott májat állítanak elő, az iparág 100 ezer embernek ad munkát.

Az Európai Unió több országában, például Ausztriában törvény tiltja a libák tömését mint állatkínzást. 2012-ben Kaliforniában is betiltották a hízott libamáj előállítását és árusítását.

Az ágazatnak jelenleg a libamájellenes kampányánál is nagyobb fejfájást okoz a madárinfluenza-járvány, amely miatt korlátozni kényszerülnek az előállítást a fő libamájtermelő vidéken, Franciaország délnyugati részén. A járványellenes intézkedés becslések szerint 350 millió euró veszteséget okoz az iparágnak.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk