Halálra öklelte a bika


Halálra öklelt egy embert szombaton egy bika a Spanyolország délkeleti részén, Valencia közelében lévő Pedreguer kisvárosban, az északi Pamplonában pedig ugyanezen a napon tizennégyen sebesültek meg a hagyományos bikafuttatás harmadik napján.

A spanyolországi városokban ezekben a napokban rendezik a bikafuttatást, amelyen a hagyományok szerint Pamplona védőszentjét, San Fermínt ünneplik.

Pedreguerben egy huszonnyolc esztendős férfit döfött át a mellkasán és a hasán az egyik állat. A férfi éppen a futtatás egyik résztvevőjének a segítségére sietett, amikor váratlanul támadás érte. Kórházba szállították, de később belehalt sérüléseibe. A helyi hatóságok ebben a kisvárosban a haláleset után berekesztették a “bikafesztivált”, amely egyébként kilenc napig tart. A bikák felökleltek két férfit, őket is sérüléssel szállították kórházba.

Pamplonában ugyanakkor folyik tovább az ünnepség, melynek harmadik napján tizennégy ember sérült meg. A csütörtöki kezdőnapon nem volt komolyabb sebesülés, bár többen elestek és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

A második napon, pénteken néhány bika az első 300 méter után megfordult és elkezdett visszafelé futni, pánikot keltve a mögöttük szaladók között. Akkor is 14-en kerültek kórházba, hatan a bikák szarvától származó szúrt sebek miatt.

Pamplonában a középkor óta rendezik meg San Fermín ünnepét, amelyet Ernest Hemingway Fiesta (A nap is felkel) című regénye tett világhírűvé. Erre az alkalomra a világ minden tájáról turisták tömegei érkeznek, hogy részt vegyenek a több napig tartó mulatozásban. A bikafuttatásokra, amelyeken a belváros csúszós macskakövein kell szaladni a szabadon engedett bikacsorda elől, csak néhány százan neveznek be közülük.

Rendkívül veszélyes szórakozás ez, a bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal a lehető legkisebbre csökkenteni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is. A bikafuttatás minden futamát közvetíti a spanyol közszolgálati televízió és szakértők kommentálják a látottakat.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk