Csárdást jártak a marosszentgyörgyiek Bukarestben


Csárdást jártak a marosszentgyörgyiek Bukarestben

A megyeszékhellyel szomszédos nagyközség küldöttsége kiállítóstanddal és a helyi Táltos magyar néptánccsoporttal képviseltette magát a Román Falumúzeum fennállásának 80. évfordulós ünnepségén. A rangos rendezvényre – amelyet az elmúlt hét folyamán több mint 25 ezer látogató, köztük rengeteg külföldi turista, sőt a miniszterelnök is meglátogatott – azokat a községeket hívták meg, amelyek idén megkapták a Románia Kulturális Települése kitüntetést. A falu polgármestere, Sófalvi Szabolcs: mivel a kitüntetettek között egyedüli, magyarok által is lakott település Marosszentgyörgy, ezért arra kérték őkat a szervezők, hogy “magyaros” dolgokkal vegyenek részt a rendezvényen.

“Mi egy ropogós csárdással, a standunkon pedig magyaros kézműves termékek és ínyencségek kiállításával mutattuk be környékünket” – nyilatkozta a község elöljárója, aki maga is jelen volt a fővárosi rendezvényen. A Japánból, Németországból, Hollandiából, Thaiföldről, Angliából is érkező látogatóknak leginkább a kürtőskalács, a mézespogácsa, a házi pityókás kenyér, a paprikás kolbász és az áfonyapálinka ízlett.

A marosszentgyörgyi tánccsoport színpadi előadása viharos tapsot váltott ki a népes közönségből, az előadás után pedig a román néptánccsoportok és a külföldi turisták nagy része is fényképezkedésre hívta a székelyruhás táncosokat. A Román Falu Múzeuma több tíz hektáros területen fekszik a bukaresti Herăstrău-tó partján és különböző romániai régiók XVII-XX. század között épült falusi tájházait, udvarait, szerszámait mutatja be valós méretben, vonzó, rusztikus környezetben, ezáltal az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont Romániában. A múzeumot pár nappal korábban Klaus Johannis államfő a legmagasabb kulturális érdemrenddel tüntette ki. közlemény

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk