A kísértet szenvedői


A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja a közmédiában

Tizenötödik alkalommal emlékeznek meg Magyarországon a kommunista diktatúrák áldozatairól. Február 25-én a közmédia csatornái méltó módon állítanak emléket a letűnt kor mártírjainak. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja megtartásáról a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben döntött. A közmédia is február 25-ét a visszaemlékezésnek szenteli. A múltidézés a 180 percben kezdődik, szakértők és történészek vázolják a háború utáni időszakot, s megemlékeznek a rendszer üldözötteiről (Kossuth Rádió 6.00-9.00*). A vaddiófa árnyéka – Rácz Sándor arcképe Magyar dokumentumfilm-sorozat a legendás 56-os munkásvezér életét mutatja be.

Rácz szakmája szerint – szerszámkészítő. Ez áll a névjegykártyáján, emellett a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke is. 1956-ban a munkástanácsok elnökének választották, a film az 56-os forradalom és főként a munkástanácsok utóvédharcának napjait és a megtorlás, a börtönévek időszakát idézi fel. Rácz Sándor az amnesztia után is aktív, a magyar ellenzék egyik emblematikus alakja maradt (Duna World 7.45, előző rész: február 24., Duna World 7.45). Az Isten kezében, Vezér Ferenc atya, egy mártír pap tragédiáját dolgozza fel. A pálos szerzetespapokat 1950-51-ben Petőfiszállás-Szentkútról hurcolták el. Vezér Ferenc perjelt megkínozták, halálra ítélték, és 1951. augusztus 31-én a gyűjtőfogház udvarán felakasztották (Duna World 17.35). A Duna Televízió este mutatja be Életreítéltek – Dokumentumfilm a Kisfogházról. A Kisfogház jelentősége sajnálatos módon kevéssé ismert, jóllehet az egykori börtön a magyar történelem egyik tragikus és szimbolikus helyszíne. Az 1956-os forradalom leverését követően a népbíróságok 1963-ig mintegy 26 ezer embert ítéltek hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre, vagy halálra, a halálos ítéleteket legtöbbször a Kisfogház udvarán hajtották végre (Duna 20.40). A kommunizmus és a Gulág áldozatainak emlékére című műsor a fortélyos hatalom eszközeit mutatja be. Az egész társadalmat – moszkvai mintára – átformálni akaró kommunista párt a deportálások, koncepciós perek, halálos ítéletek egész sorának eszközével élt, hogy a szovjet támogatással és választási csalással elért egyeduralmát hosszú távra biztosítsa. A műsor a Terrorháza Múzeumból is jelentkezik, túlélők és szakértők segítenek megismerni a korszak rémtetteit.
Az egyórás összeállításban a nézők képet alkothatnak a kitelepítésekről, a kényszermunkára hurcoltak és a szülőföldjükről elüldözöttek sorsáról, azokról a tízezrekről, akiket soha nem láttak viszont szeretteik. (Duna 21.40). Megölni egy papot című Amerikai-francia filmdrámát Jerzy Popieluszko atya 1984-ben történt tragikus meggyilkolása inspirálta. A történet 1981-ben Lengyelországban játszódik. A keményvonalas katonai rezsim betiltja a népszerű Szolidaritás szakszervezetet, és bevezeti a szükségállapotot. De volt valaki, egy katolikus pap, aki nyíltan felemeli a szavát – még a szószékről is – a katonai diktatúra ellen (Duna 22.40). mtva * kezdési időpontok: magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk