Tatárhágóról jelentkezik a közmédia


A Hely az egykori harcok színHelyén

A Kossuth Rádió A Hely című adása december 2-án Kárpátaljára látogat. A műsor Tatárhágón, a Monarchia védvonalán emlékezik az első világégés hőseire és áldozataira.

A baljós elnevezésű Tatár-hágó mind a két világháborúban fontos stratégiai szerepet játszott. A Kossuth Rádió A Hely munkatársai, a száz évvel ezelőtti, – a hazatértek szóhasználatában – a Nagy háború emlékhelyeit keresték fel. A stáb főhadiszállását a már szórványhoz tartozó Kőrösmezőn rendezte be. Az újságírókat elkísérte a korszak kutatója, Szabó József János hadtörténész, s hozzájuk csatlakozott Bíró András idegenvezető, hajdani kőrösmezei tanár, aki történelmi és helyismeretével segítette munkájukat. A csoport a műsorkészítés közben találkozott a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület két tagjával, Hangácsi István, hadisírgondozónak, a szervezet elnökének szavait is rögzítette a hangfelvevő.

„Egy életre szóló élményt jelentett számomra a forgatás – idézi benyomásait Vágner Mária, a műsor szerkesztője. – Minden magyar család életébe beleszólt a háború, a tragikus négy esztendő sebei máig sem gyógyultak be; az én dédapám is a fronton vesztette életét. Nagyon megható és megnyugtató, hogy önzetlen emberek megmentik az elfeledett sírokat az enyészettől.” A Keleti-Kárpátok gerincén 1914-1915-ben az cári csapatok és a Monarchia haderői között ádáz harcok dúltak. A hágót övező magaslatokon egykor ágyúütegek és gépfegyverfészkek rejtőztek, a hágó megvédése csak véres áldozatokkal sikerült. A hajdani lövészárkok nyomai még kivehetők, épített emlék viszont kevés akad. Áll még a Monarchia egykori őrháza, az a fazsindelyes építmény, amelyet később a szovjet hadsereg is használt. Kárpátalja után A Hely decemberben Erdélybe készül, a Torockó szabadságharcai című összeállítást a hónap utolsó hetében hallhatják az érdeklődők. Adás: 2015. december 2., szerda (Kossuth Rádió, 11.07*). Szerkesztő: Vágner Mária Műsorvezető: Farkas Erika mtva * magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk