Szeretnél hosszú életet?


A Vermonti Egyetem kutatói egy nagy léptékű tanulmányban megállapították, hogy a csípős csili meghosszabbíthatja az életet. A PLoS ONE-ban közölt tanulmány részletezi, hogy szoros összefüggést fedeztek föl a halandóság, illetve az önként bevallott csilipaprika-fogyasztás között.

A vizsgálathoz 16 ezer önkéntest vizsgáltak meg, akiket 23 éven át követtek. Azok, akik rendszeresen csilipaprikát ettek, jóval kisebb eséllyel kaptak stroke-ot vagy szívbajt, mint azok, akik nem szeretik a csípőset.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények összevethetők korábbi kutatások eredményeivel. Mindebből az jön ki, hogy a csilipaprika és a csípős koszt orvosilag ajánlott étrenddé is válhat.

A kutatók elismerték: bár van összefüggés a csilipaprika-fogyasztás és a halálos betegségek elmaradása között, ez nem jelenti azt, hogy a csili önmagában a hosszú élet garanciája. Egészen odáig mentek, hogy kijelentették:

a mechanizmus, amely szerint a paprika késleltetné a halálozást, távolról sem bizonyított.

A friss eredményeket már korábbi kutatások is alátámasztották. Egy hét éven át tartó kínai kutatásban közel 500 ezer ember táplálkozási szokásait figyelték és elemezték; végül megállapították, hogy a csípős ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb élethez. Akik heti egy-két napon ettek csípőset, 10 százalékkal csökkent a halálozás kockázata. Az igazán hardcore, heti három-hét napi csípősétel-fogyasztóknál 14 százalék volt a csökkenés.

index

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk