Tineri scriitori din şapte ţări îşi vor citi operele la Cluj, în cadrul Cluj Port


Optsprezece scriitori tineri, proveniţi din şapte ţări, vor citi din propriile opere în cadrul seriei de evenimente Cluj Port, care se va desfăşura începând de luni, până miercuri la Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă remis Agenţiei de Presă MTI. Întâlnirea este organizată de Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL), alături de Institutul Balassi din Bucureşti, revista literară Helikon şi revista literară Szépirodalmi Figyelő.

În cadrul Cluj Port vor citi din propriile opere scriitori din Ungaria – László Barcsai, Ferenc Hyross, Veronika Horváth şi Eszter Hajós -, din Transilvania – Imola Borcsa, Ádám R. Szabó, Miriám Sánta şi Tímea Sárkány -, din Ucraina Subcarpatină – Dávid Kertész şi Dávid Csornyij -, din Voivodina (Serbia) – Anna Terék -, din Slovacia – Tamás Plonicky şi Michal Tallo -, din Austria – Johann Wieser -, iar din Republica Moldova Emanuela Iurkin, Victor Tvetov şi Alexandru Cosmescu.

Zsolt Karácsonyi, redactorul şef al revistei Helikon şi preşedintele Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL), a declarat pentru MTI că scopul iniţial al evenimentului a fost să ofere o şansă tinerilor scriitori maghiari din Bazinul Carpatic de a se prezenta şi a se cunoaşte între ei. Astfel, la prima ediţie a Cluj Port au participat doar scriitori maghiari, dar anul următor la eveniment au venit şi câte un scriitor sârb, croat şi sloven, iar anul acesta invitaţi sunt şi trei autori români din Republica Moldova, precum şi unul de limba germană din Austria şi unul de limba slovacă din Slovacia.

Preşedintele E-MIL a mai spus: publicul celor care îşi citesc operele este alcătuit, în mare parte din studenţi, dar oricine este binevenit la evenimentele Cluj Port, care se vor desfăşura în cafeneaua literară Bulgakov şi cafeneaua Insomnia din Cluj-Napoca.

Zsolt Karácsonyi a apreciat drept un gest cu valoare simbolică faptul că o organizaţie maghiară de peste hotarele Ungariei a invitat în România autori români din afara hotarelor României.

“Scopul evenimentului nostru nu a fost doar de a cultiva relaţia dintre comunităţile de maghiari din diferite ţări sau relaţiile din Europa Centrală şi de Est, ci şi pe cele româno-maghiare” – a spus organizatorul principal al seriei de evenimente Cluj Port.

Complementar lecturilor, în cadrul evenimentului vor mai fi organizate şi lansări de carte, discuţii literare şi o conferinţă pentru traducători.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk