Ungaria va acorda finanţări în valoare de aproape 2,5 miliarde de forinţi municipiului Odorheiu Secuiesc


Ungaria va acorda finanţări în valoare de aproape 2,5 miliarde de forinţi (37,5 milioane lei) pentru diverse proiecte din municipiul Odorheiu Secuiesc, a anunţat duminică în cadrul unei conferinţe de presă Miklós Soltész, secretar de stat pentru relaţiile cu minorităţile, cultele şi societatea civilă în cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria.

Statul ungar va acorda cea mai mare sumă Bisericii Catolice. Renovarea clădirilor în care funcţionează Liceul Teoretic “Tamási Áron”, aflate în proprietatea bisericii, va fi subvenţionată cu 1,5 miliarde de forinţi; Budapesta urmând să acorde 441 de milioane de forinţi pentru înfiinţarea Academiei de Handbal a echipei HC Odorheiu Secuiesc şi 200 de milioane de forinţi Bisericii Reformate pentru renovarea lăcaşului de cult din centrul oraşului. În plus, Biserica Reformată va mai primi o altă sumă, încă nespecificată, pentru renovarea unor clădiri în care va fi creat un centru de asistenţă. Teatrul “Tomcsa Sándor”, aflat în administraţia Consiliului Local, va fi sprijinit cu 70 de milioane de forinţi.

Miklós Soltész a explicat că guvernul ungar a decis alocarea acestor sume în săptămânile precedente, scopul fiind sprijinirea tinerilor din Odorheiu Secuiesc ca aceştia să rămână pe pământul natal. El a adăugat că statul maghiar finanţează multe investiţii în Bazinul Carpatic, iar municipiul Odorheiu Secuiesc se numără printre beneficiarii prioritari. În opinia secretarului de stat, bisericile istorice maghiare din Transilvania asigură o serie de servicii publice prin care contribuie la dăinuirea comunităţii maghiare şi educă în şcolile lor tineri, care vor deveni şi cetăţeni loiali ai României.

Secretarul de stat ungar a mai relatat că lucrările de reconstrucţie ale bisericii catolice din Atia, care a ars în urma unui incendiu provocat de un trăznet, se apropie de sfârşit, lucrările fiind subvenţionate tot de guvernul Ungariei. În plus, Budapesta a alocat 80 de milioane de forinţi pentru restaurarea bisericii-monument din Mihăileni (jud. Harghita). În opinia secretarului de stat, creştinismul contribuie la dăinuirea Ungariei, a Transilvaniei şi a României. A adăugat că dacă şi politicienii români vor simţi că ortodoxia, catolicismul şi protestantismul au aceeaşi direcţie, aceste comunităţi vor fi consolidate.

Secretarul de stat a cerut locuitorilor Ţinutului Secuiesc să se înregistreze pe listele electorale la alegerile din Ungaria şi să decidă, care forţe politice i-au ajutat cel mai mult. A adăugat că şi partidele de guvernământ din Ungaria cer ajutorul alegătorilor ardeleni cu ocazia scrutinului din aprilie.

Árpád Gálfi, primarul municipiului şi conducătorii instituţiilor finanţate au mulţumit statului ungar pentru sprijin. Primarul a relatat că în ultimele decenii, municipiul Odorheiu Secuiesc nu a primi subvenţii atât de consistente. Răspunzând unei întrebări din partea MTI, Gálfi a specificat că în anul 2017 bugetul local s-a cifrat la 90 de milioane de lei (6,1 miliarde de forinţi), iar în urma modificărilor legislaţiei fiscale din România, veniturile proprii ale oraşului vor scădea în 2018 cu aproximativ 10 milioane de lei (700 de milioane de forinţi).

Árpád Orbán, viceprimarul municipiului a adăugat că oraşul nu se va mulţumi cu sprijinul primit din partea Ungariei, ci va încerca să obţină cât mai multe fonduri de la bugetul de stat al României, respectiv din cel al Uniunii Europene.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!