A nyeremény kétmillió dollár, kattintson!


Az úgynevezett nigériai levelek a nepáli földrengést, a nigériai elnökválasztást és a riói olimpiát használták fel arra, hogy személyes adatokat és önkéntes felajánlásokat csaljanak ki világszerte az internethasználóktól.

Habár a spamek aránya a teljes e-mail-forgalomban csökkent, a világesemények aránya számottevően nőtt a spamüzenetekben. Egyes levelek hamis felhívást tartalmaztak a nepáli földrengés áldozatainak megsegítésére – írja a hirado.hu. Más e-mailek címzettjeit azzal próbáltak becsapni, hogy Nigéria újonnan megválasztott elnöke 2 millió dollárral kárpótolja majd őket. Voltak aztán olyan spamüzenetek, amelyek azt állították, hogy a címzettek jegyeket nyertek a 2016-os riói olimpiára, s a személyes adataikat kérték tőlük, hogy a „nyereményt” megkaphassák.

A felhasználók ilyen esetekben úgy védhetik meg magukat, hogy meg sem nyitják az ismeretlenektől származó e-maileket, nem kattintanak a bennük található hivatkozásokra, és nem nyúlnak a hozzájuk csatolt mellékletekhez. Egyébként a Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen vezeti az e-mailben küldött rosszindulatú programok listáját. Ez a kártevő egy hamis html oldal, amelyet levélben terjesztenek, és fontos üzenetet imitál egy nagy kereskedelmi banktól, online áruháztól, szoftvergyártótól vagy más ismert cégtől. A link adathalász webhelyre viszi a felhasználókat, ahol meg kell adniuk személyes adataikat, és azok egyenesen a kiberbűnözőknél kötnek ki. ► ma.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk