A profilképünkről megmondható, hogy milyen okosak vagyunk


Ha okosnak szeretnénk tűnni a profilképünkön, érdemes egyedül kamera elé állnunk, egyszerű háttér előtt – derül ki egy kutatásból.

Valljuk be, magunk is biztos próbáltuk már profilkép alapján kitalálni, hogy milyen személyiség lehet egy adott illető. A brit Cambridge-i Egyetem kutatói nemrég egy olyan algoritmust teszteltek, ami megbecsüli egy ember intelligenciaszintjét, méghozzá a facebookos profilképe alapján.

Ugyan ez felületes ötletnek tűnik, ám az eredmények valódi kapcsolatot mutattak az ember tényleges intelligenciája, és aközött, hogyan mutatja be magát a Facebookon.

Az algoritmus 1122 felhasználó profilképét tanulmányozta, akikkel IQ-tesztet is elvégeztettek, hogy kiderüljön, valójában mennyire okosak. Ezek alapján vont le következtetéseket a szoftver.

A szoftver nemcsak az arcot elemezte, hanem a viselkedésből adódó jellegzetességeket is. Például hogyan pózolt az alany a kamerába, milyen és mennyi ruha volt rajta, barátai is voltak-e a képen, vagy csak egyedül szerepelt.

Kiderült a teszt során, hogy az olyan külsőségek, amiket az okossághoz társítunk (például a szemüveg) valójában félrevezetőek.

Ilyen a tuti szelfi

A tanulság az volt, hogy akiket az algoritmus és az emberek is okosnak tartottak, jellemzően egyedül szerepeltek a képükön, letisztult háttér előtt. A képen sok esetben van valamilyen zöld szín, de ellenkező hatást váltanak ki a piros, pink vagy lila színek. Hölgyek esetében el kell kerülni azt, hogy túl sok bőrfelületet mutasson a fotó.

A kutatók azért is végezték el a tesztet, mert egy korábbi tanulmány azt mutatta, hogy a profilképükön vonzónak tűnő álláskeresőket 39 százalékkal több állásinterjúra hívják be.

origo

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk