Marosvásárhely. Átadták a Studium HUB közösségi intézményt – a régi Oroszlán vendéglő helyére épült


Marosvásárhely belvárosában vasárnap átadták a magyar állam támogatásával megvalósult Studium HUB közösségi intézményt, amelyben civil szervezetek inkubátorháza és coworking tere, kulturális központ, valamint podcast-stúdió mellett orvosi és művészi szolgálati lakások is helyet kaptak.

A marosvásárhelyi Bolyai utcában, az unitárius templom szomszédságában, unitárius egyházi tulajdonban levő telken szállodát kezdett építeni egy vállalkozó, de tervei nem valósultak meg. Amint a Studium-Prospero Alapítvány a honlapján közölte: a félkész épületet vették negyven évre bérbe az unitárius egyháztól, hogy rendeltetését megváltoztatva háromezer négyzetméter hasznos felületű, négyszintes közösségi térré alakítsák, és élettel töltsék meg.

Köszöntőjében Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta:

a közösségi tér a marosvásárhelyieket szolgálja, és abban is szerepet játszik, hogy közelebb hozza egymáshoz a román és a magyar népet.

Az államtitkár szerint mindenki büszke lehet arra, hogy a magyar történelemben, de legalábbis az elmúlt évszázadban nem volt még egy olyan sikeres évtized, mint ami most múlik el. Ebben az időszakban ugyanis óvodák, templomok, közösségi terek épültek. Hozzátette: a siker közös, hiszen a célokat a határon túli magyar közösségekkel együtt fogalmazták meg, és megvalósulásuk közös munkával, a magyar kormány támogatásával történt meg.

Potápi Árpád János azt is megjegyezte: az építkezéseknél is fontosabb azonban, hogy ebben az időszakban megerősödött a magyarokban a nemzeti összetartozás érzése.

Kelemen Hunor, a kormány miniszterelnök-helyettese szerint

az épület mindegyik funkciója azt a célt szolgálja, hogy megtartsa Marosvásárhely értelmiségét.

A politikus emlékeztetett rá, hogy annak idején megkereste a szállodaépítést tervező vállalkozó, és megkereste a Studium-Prospero Alapítvány vezetője is. A most átadott intézmény a jó ötletek találkozásából született.

Vass Levente egészségügyi államtitkár, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogy nem elég a közösségi szervezetek jólétének a konzerválása.

“A komfortzónánkból kilépve innováció és kéznyújtás terén kell példát mutatnunk”

– jelentette ki a politikus.

Az unitárius egyház részéről szóló Nagy László lelkész fontosnak tartotta, hogy nem bontották le, hanem

az új épületbe integrálták azt a műemlék épületet, amelyben a 19. században unitárius imaház, majd később az Oroszlán vendéglő működött.

A Studium HUB-ot 1,28 milliárd forintos beruházással, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága támogatásával építették fel. Az épületben 15 irodát, coworking helyiséget, három tárgyalótermet és két 50-100 férőhelyes konferenciatermet alakítottak ki.

Az ingatlan műemlék részében, az egykori Oroszlán vendéglő helyén kiállításokra is alkalmas kávézót rendeztek be.

Az épület két felső szintjén 13 szolgálati lakást hoztak létre rezidens orvosok és művészek számára. Az alagsor tágas tereiben szakmai események, képzőművészeti kiállítások és workshopok szervezésére alkalmas kulturális központot és podcast-stúdiót alakítottak ki.

  • MTI | Fotó: Vass Levente közösségi oldala
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk