Szabálytalanságok, fegyelmi kivizsgálás a tanügyben


Semmissé nyilvánította a főtanfelügyelők, főtanfelügyelő-helyettesek és a pedagógusházak igazgatóinak kiértékelését, ugyanakkor fegyelmi kivizsgálást rendelt el – közölte a tanügyminisztérium szerdán.

Az oktatási tárca közleményben értesítette az AGERPRES hírügynökséget: a miniszter ellenőrző testülete február 20-a és 23-a között vizsgálta meg, hogy az előírt módszertan tiszteletben tartásával zajlik-e a főtanfelügyelők, főtanfelügyelő-helyettesek és pedagógusház-igazgatók mendzseri tevékenységének kiértékelése. Az ellenőrzés során súlyos szabálytalanságokra derült fény egyrészt a kiértékelés folyamatában, másrészt annak végeredményében – közli a minisztérium.

Az ellenőrző testület többek közt a következő szabálytalanságokat állapította meg: nem az előírásnak megfelelő típusnyomtatványokat használtak a kiértékeléshez; a nyomtatványokból hiányzott az a rész, amelyben a kérdéses személynek önmaga tevékenységét kell értékelnie; egyes kitöltött nyomtatványokon hibásan adták össze a pontszámokat, ezért hibás végeredmény jött ki. A szaktárca közleménye emlékeztet, hogy ezen pontszámok alapján dől el, hogy a kiértékelés alanyai megőrzik-e vezető funkciójukat vagy távozniuk kell-e az intézmény éléről.

Arra az abszurd helyzetre is van példa, hogy egy kiértékelt vezetőnek a pontszáma meghaladja a maximális 100-at, más esetekben a Pedagógusok Háza igazgatójának tevékenységét a valóságban nem értékelte ki az ezzel megbízott bizottság, hanem átvette egy korábbi kiértékelés eredményeit.

A tanügyminisztérium semmisnek nyilvánította a főtanfelügyelők, főtanfelügyelő-helyettesek és a pedagógusházak igazgatóinak kiértékelését, ezt majd a módszertan felülvizsgálata után újra el kell végezni. Ugyanakkor a szaktárca kivizsgálást rendelt el annak megálalpítására, kik felelősek a szabálytalanságok elkövetéséért.

A főtanfelügyelők, főtanfelügyelő-helyettesek és a pedagógusházak igazgatóinak kiértékelése a 2011/1-es törvény szerint zajlik. A minősítés alapján maradnak vagy távoznak tisztségükből az intézményvezetők – emlékeztet a közlemény.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk