Viorica is mondott valamit, de senki nem figyelt oda rá


Már három nappal a jelölése előtt elhatárolódott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentésétől Viorica Dancila, a romániai kormánykoalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje. A politikus azt is leszögezte azonban, hogy Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát.

A román hírügynökségek által szombaton idézett közleményben Viorica Dancila úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának “szélsőséges élű” elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.

“Figyelmeztetem a miniszterelnököt, hogy figyeljen oda jobban és felelősebben a saját kijelentéseire” fogalmazott a politikus. Hozzátette: nem kell olyan témákat és megközelítéseket feléleszteni, amelyek az európai értékektől való elrugaszkodásként értelmezhetők.

Viorica Dancila hangsúlyozta: Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát. Ez valamennyi román párt és román intézmény álláspontja, tehát ez a kérdés megkerülhetetlen. “Éppen ezért nem szükséges szerencsétlen megfogalmazásokkal alátámasztani olyan valamit, amivel mindenki egyetért” – fogalmazott közleményében a szociáldemokrata politikus.

Kijelentése szombaton szinte észrevétlen maradt, ugyanis Viorica Dancila nem tartozott a PSD befolyásos polititikusai közé.

A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy “ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A kormányzó szociáldemokraták aznap nőszervezetük elnökét, Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt jelölték a miniszterelnöki tisztségre.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk