Senatul a votat legea privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureş


Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat miercuri legea privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, desfiinţat de autorităţile locale, proiectul de lege aparţinând Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).

Potrivit proiectului de lege, şcoala va funcţiona ca o entitate juridică de sine stătătoare, cu clasele deja existente care, în urma anchetei demarate în 2015 de către DNA cu privire la înfiinţarea şcolii, au fost trecute de către inspectoratul şcolar, la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din localitate. Instituţia de învăţământ reînfiinţată va purta numele predecesorului său legal, Liceul “II. Rákóczi Ferenc”, naţionalizat în 1948.

“Decizia de miercuri este o veste bună pentru comunitatea maghiară, un rezultat palpabil al colaborării parlamentare cu partidele coaliţiei de guvernământ”, a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, în buletinul informativ de miercuri al Uniunii. Înfiinţarea prin lege a liceului reprezintă cea mai bună soluţie, deoarece demersul nu poate fi atacat pe cale administrativă, instituţia de învâţământ poate fi desfiinţată doar de către autoritatea care a înfiinţat-o, adică Parlamentul României, se mai arată în documentul citat.

În cadrul dezbaterii parlamentare, care a durat aproximativ o jumătate de oră, liderul grupului UDMR din Senat, Attila Cseke a amintit colegilor din sală că dreptul minorităţilor de a-şi păstra identitatea etnică şi religioasă este garantat prin Constituţie şi de legile statului. Acesta a adăugat că legea a fost amendată în comisia de specialitate a Senatului, cu propunerile Guvernului, astfel că nu pot exista dubii cu privire la constituţionalitatea sau legalitatea ei.

Proiectul de lege privind înfiinţarea liceului confesional a trecut cu 71 de voturi pentru, 20 împotrivă şi patru abţineri. Această lege organică avea nevoie de minimum 69 de voturi.

Anul trecut în luna decembrie proiectul fusese adoptat în Camera Deputaţilor, aşadar – dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională – este nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis pentru intrarea ei în vigoare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a suspendat anul trecut în septembrie activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare în limba maghiară, invocând ancheta penală privind legalitatea înfiinţării instituţiei de învăţământ. În urma acestei decizii, Guvernul Ungariei a anunţat că va sprijini aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) doar dacă va fi soluţionată favorabil problema statutului legal al liceului teologic.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk