Un bărbat din judeţul Harghita a fost atacat de urs


Un bărbat de 25 de ani, din localitatea secuiască Eliseni, a fost atacat marţi de un urs, scrie portalul de ştiri Székelyhon.ro. În momentul în care a fost atacat de animal, tânărul se afla la o distanţă de aproximativ 300 de metri de localitate şi aduna nuiele de alun. Ursul a muşcat de mai multe ori glezna şi coapsa bărbatului. Victima a fost transportată la spitalul din Odorheiu Secuiesc, unde se află sub tratament la secţia de chirurgie. Directorul spitalului a declarat pentru portalul de ştiri că starea pacientului este stabilă.

Prin intermediul unui mesaj video publicat pe o platformă de socializare, Csaba Borboly, preşedintele Consiliuluiui Judeţean Harghita a îndemnat pe toată lumea să raporteze atacurile animalelor sălbatice, să transmită informaţii despre rănile şi pagubele suferite, iar asociaţiilor de vânători din zonă le-a spus să solicite de îndată permisiunea Ministerului Mediului de a împuşca animalele periculoase.

În România, atacurile urşilor s-au înteţit din 2016, când Ministerul Mediului a interzis vânătoarea de urşi ce era permisă înainte cu scopul de a ţine sub control numărul animalelor. Înainte de interdicţie, ministerul elibera asociaţiilor de vânătoare autorizaţii pentru împuşcarea a 400-450 de urşi, în fiecare an.

În urma protestelor locuitorilor afectaţi din Secuime, la începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a făcut posibilă împuşcarea sau relocarea a 140 de urşi şi 97 de lupi consideraţi periculoşi, însă fiecare solicitare de împuşcare sau relocare trebuie aprobată separat la Bucureşti.

Conform estimărilor făcute la începutul anului 2017, în România există aproximativ 6800 de urşi, majoritatea lor, aproximativ 5300, regăsindu-se în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk