A fost repusă plăcuţa bilingvă care marchează limita judeţului Alba


A fost repusă plăcuţa bilingvă inscripţionată în română şi maghiară care marchează limita judeţului Alba, de această dată, însă, pe teritoriul judeţului Mureş. Preşedintele Consiliul Judeţean Mureş, Ferenc Péter, a postat pe o pagină de socializare câteva fotografii cu plăcuţa reamplasată.

În declaraţia dată portalului clujean de limbă maghiară Maszol.ro, politicianul UDMR a recunoscut că angajaţii Direcţiei de Drumuri, aflată în subordinea Consiliului pe care-l conduce, au îndepărtat plăcuţa la solicitarea Consiliului Judeţean Alba. Dintr-o eroare, plăcuţa nu a fost amplasată iniţial pe teritoriul judeţului Mureş – cum a comunicat luni biroul de presă al Consiliul Judeţean Mureş – ci pe teritoriul administrativ al judeţului Alba.

Katalin Lukács, consilierul de presă al Consiliului Judeţean Mureş a declarat, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI că în cadrul programului de reabilitare anuală sunt înlocuite mai multe sute de indicatoare distruse sau dispărute, amplasate de-a lungul drumurilor judeţene. În majoritatea cazurilor, nu este vorba de indicatoare rutiere inscripţionate, dar unde apar nume de localităţi sau de judeţ şi unde e posibil, acolo se amplasează plăcuţe bilingve. Aceasta a mai adăugat că anul trecut au comandat 16 plăcuţe bilingve, printre care erau şi plăcuţe cu nume de localităţi, de graniţă de judeţ, respectiv indicatoare rutiere pentru direcţionare către o anumită localitate.

Florin Roman, deputat de Alba din rândurile Partidului Naţional Liberal (PNL) şi politician cunoscut pentru manifestările sale antimaghiare, a atras atenţia, luni, pe un site de socializare asupra plăcuţei bilingve amplasate la marginea şoselei care traversează limita dintre judeţele Mureş şi Alba, între Adămuş şi Cetatea de Baltă. În opinia deputatului, amplasarea plăcuţei este nelegală, pentru că legea prevede folosirea inscripţiilor bilingve doar în unităţile administrativ-teritoriale unde ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte 20 la sută. În judeţul Alba ponderea maghiarilor nu atinge nici măcar 5 procente. El a făcut apel la Consiliul Judeţean Alba pentru îndepărtarea plăcuţei, afirmând că, dacă Consiliul Judeţean nu va proceda în consecinţă, va îndepărta el inscripţia cu propriile mâini. Marţi, deputatul de Alba a luat cuvântul şi în Parlamentul României şi a declarat: judeţul Mureş îşi poate înscrie doar propria denumire la limita propriului teritoriu şi nu poate amplasa plăcuţe cu denumirile altor unităţi administrativ-teritoriale. A adăugat că maghiarii din România au dreptul la atâta autonomie, câtă li se acordă românilor din Ungaria.

Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a afirmat marţi că unii politicieni români încearcă să câştige capital politic prin lansarea de mesaje antimaghiare, un lucru ruşinos şi nedemn de Centenarul Unirii. În opinia sa, montarea unui indicator rutier bilingv ar trebui să reprezinte normalitatea. “Folosirea limbii materne este un drept asigurat prin lege. Nu vom acţiona la presiunea niciunei ameninţări, dar mai ales, la presiunea deputaţilor care îşi folosesc mandatul doar pentru a crea tensiuni, în loc să lucreze”, a spus Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk