Bálint Markó a fost ales şef al Liniei maghiare a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca


Bálint Markó a fost ales în fruntea Liniei de studii în limba maghiară a Universităţii Babeş-Bolyai, în cadrul alegerilor generale de la instituţia de învăţământ superior din Cluj-Napoca, a anunţat instituţia, joi, pe site-ul său.

Potrivit anunţului, după încheierea alegerilor pentru institute şi facultăţi, comunitatea cadrelor didactice şi studenţii Liniei maghiare au putut vota, miercuri, până la ora 17:00, candidaţii la funcţia de prorector responsabil de linia maghiară. Pentru această funcţie au candidat Bálint Markó, conferenţiar universitar la Departamentul de Biologie şi Ecologie, actualmente prorector, şi Levente Szász, profesor universitar la Departamentul de Economie şi Administrarea Afacerilor, actualmente prodecan. Conform dreptului cutumiar, în cadrul conducerii instituţiei de învăţământ superior Linia maghiară are asigurate două posturi de prorector, dintre care unul este responsabil pentru Linia maghiară, iar celălalt pentru probleme administrative.

Potrivit cominicatului, 312 din totalul de 402 alegători cu drept de vot – cadre didactice, cercetători şi reprezentanţi ai studenţilor – şi-au exercitat dreptul la vot. Bálint Markó a primit 181 de voturi şi astfel, în următorii cinci ani, va ocupa funcţia de şef al Liniei maghiare a Universităţii Babeş-Bolyai, precizează documentul. O majoritate clară a votanţilor a confirmat, de asemenea, că şi Levente Szász trebuie să i se alăture ca şi candidat al Liniei maghiare în conducerea universităţii, precizează documentul.

“Prezenţa ridicată la vot – 78% – arată că Linia maghiară este preocupată de propria soartă şi de viitorul său şi doreşte să contribuie în continuare la dezvoltarea Universităţii Babeş-Bolyai într-un mod decisiv”, se mai arată în comunicat.

Aceştia i-au mulţumit Annei Soós pentru cei 12 ani, în care a fost prorector al Liniei maghiare, perioadă în care a jucat un rol decisiv în dezvoltarea Liniei maghiare şi a universităţii.

Tot miercuri, au fost votaţi şi noii membri ai Senatului Universităţii din Cluj-Napoca, urmând ca şedinţa de constituire a Senatului să aibă loc în data de 25 ianuarie, iar alegerea preşedintelui Senatului va avea loc în data de 1 februarie.

Alegerile generale se vor încheia cu alegerea rectorului, în data de 8 februarie, singurul candidat fiind psihologul Daniel David, actualul rector. Conform dreptului cutumiar al universităţii, rectorul ales îi numeşte pe aleşii Liniei maghiare în funcţiile de prorectori ai Liniei maghiare.

Universitatea Babeş-Bolyai este cea mai veche, cea mai mare şi cea mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din România. Are un total de 46 000 de studenţi, dintre care peste 6 500 studiază în limba maghiară.

Predecesoarele Universităţii Babeş-Bolyai sunt considerate: Şcoala iezuită, care a fost ridicată la rang academic de principele transilvănean Ştefan Báthory, în anul 1581, şi  Universitatea Regală Maghiară Francisc Iosif, fondată în 1881.  Denumirea şi structura sa actuală au fost formate prin fuziunea Universităţii Bolyai, de limba maghiară, şi a Universităţii Babeş, de limba română, în anul 1959.

Universitatea din Cluj-Napoca, care are linii în limbile română, maghiară şi germană, a reuşit să pună în aplicare prevederile Legii învăţământului din România, adoptată în anul 2011, care acordă o autonomie relativă Liniei maghiare. Conducerea instituţiei de învăţământ superior ţine, de asemenea, să sublinieze caracterul său multicultural.

  • MTI
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk