Eurovíziós Dalfesztivál – Svédország nyerte a liverpooli döntőt


Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati liverpooli döntője.

A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották.

A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

A szombat esti döntőt a 39 éves svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő – teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui – másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal.

Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években.

Az idei svéd győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett.

Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált.

A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett.

Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett.

A házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta, megelőzve a 18 pontos sereghajtó Németországot.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk