Gyanús? Ezt tedd, ha pénzt kér tőled egy ismerősöd a Messengeren!


Fotó: Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Fotó: Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Változatlanul sok áldozatot szednek a kiberbűnözők a közösségi oldalak felhasználói körében a Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) szerint.

Az intézmény a közösségi oldalán arra figyelmeztetett: az elkövetők feltörik a felhasználók fiókját, majd a nevükben kölcsönt kérnek azoktól az ismerőseiktől, akiket erre hajlamosnak ítélnek, olyan indokkal, hogy például letiltották a bankkártyájukat vagy zárolták a számlájukat, és rendszerint egy Revolutos elérhetőséget adnak meg. A megkeresett személyek rendszerint saját jóhiszeműségük áldozatai lesznek – írták.

“Legyen mindig gyanús, ha egy ismerős, barát vagy akár családtag pénzt kér a Facebookon!”

– tanácsolja a DNSC. Emellett erősen ajánlják, hogy ellenőrizzék a számlatulajdonost, illetve ha kiderül, hogy csalási kísérlet esete forog fenn, értesítsék a Revolutot, hogy tiltsák le a tranzakciót.

Ha már áldozattá váltunk, akkor viszont azonal tegyünk feljelentést a rendőrségen, illetve értesítsük a DNSC-t is e-mailben (alerts@dnsc.ro) vagy az 1911-es telefonszámon. Amellett szóljunk az illetőnek, akinek feltörték a fiókját, és jelentsük a történteket a közösségi oldal működtetőjének is, zárták a bejegyzést.

  • Mediatica
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk