Kutasfölde – a felfedezésre méltó kistáj


Bárhogy lapozgatjuk az erdélyi útikönyveket, csak nem találunk semmit a Maros és a Kis-Küküllő zugában fekvő dombvidékről, Kutasföldéről. Alsó-Fehér vármegyében, a Küküllőmentén járunk, azon a kistájon, amit Hegymegett néven is emlegetnek.

Elfeledte a turizmus, a néprajzosokon kívül nem sok idegen fordul meg kicsiny településein. De elfeledték, elkerülték a nagyobb vízfolyások is a vidéket, így a vizet évszázadokon át az ásott kutak biztosították, amiről a kistáj a nevét is kapta.

A magyar élet forrásait a Bánffy és a Kemény családok öröksége, a református templomok és a régi főúri kastélyok jelentik. A méltatlanul elfeledett vidéket az egykori tájleírások „Loire-menti kastélyvidék”-ként is említik.

A kéthetente friss epizódokkal jelentkező turisztikai magazinműsor, a Hazajáró következő részében feltárul a sokak számára ismeretlen vidék ékes dombvidéke, varázslatos élővilága, gazdag néprajzi értékei. A műsor által bepillantást nyerhetünk a mintegy 15 falut magába foglaló tájegységbe, amely a Forrói patak, a Szárazvám patak és az Ózdi patak által keretezett völgyben található.

Ezen túl megújult honlapunk rendszeres ajánlóval jelentkezik a legújabb epizódok bemutatásával.

Adás:

  • 2018.02.10. 15:15 M5

Ismétlés:

  • 2018.02.11. 19:25 Duna World
  • 2018.02.13. 13:45 Duna World
  • 2018.02.17. 07:20 Duna

MTVA

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk