A Kultúrpalota közelébe kerülhet Bethlen Gábor szobra


Nyílt pályázatot ír ki a Maros megyei RMDSZ, Bethlen Gábor, egész alakos szobrának elkészítésére, az egykori erdélyi fejedelem tiszteletére. A szobor a marosvásárhelyi Rózsák terén kapna helyet, tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezet. Részletek az alábbi közleményben.

Pályázat a Bethlen Gábor-szobor elkészítésére

Nyílt pályázatot ír ki a Maros megyei RMDSZ, Bethlen Gábor, egész alakos szobrának elkészítésére, az egykori erdélyi fejedelem tiszteletére. A pályázat célja: Bethlen Gábor fejedelemnek méltó emléket állító, tartalmában és esztétikailag igényes köztéri szobor megtervezése. A szobor helyszíne: Marosvásárhely központjában a Rózsák tere (Kultúrpalotához közel eső része). A műalkotás méretei és anyaga: Köztéri szobor lévén, maximális magassága 3.5 méter, a talapzaté pedig legtöbb 1.5 méter lehet. Az egész alakos szobor anyaga bronz. A talapzaté gránit vagy márvány, esetleg mészkő. Fontos, hogy a szobor Bethlen Gábort korabeli öltözetben ábrázolja.

Az alkotás ugyanakkor mechanikai sérüléseknek ellenálló, külön gondozást nem igénylő, tartós és időtálló kell legyen. A tervpályázatokat legkésőbb 2016 április 14.-ig lehet leadni a Maros megyei RMDSZ székházában, majd 2016 április 29-én, napra pontosan 400 évre rá, hogy Bethlen Gábor szabad királyi városi rangra emelte Marosvásárhelyt, megtörténik a pályázatok elbírálása. A pályázati fődíj: 1000 euró. A pályázó vállalja, hogy legkésőbb 2016 október végéig a műalkotást átadásra készen haladéktalanul elkészíti. Elbírálási eljárás, költségtérítés: A pályamunkákat szakbizottság fogja értékelni és ezt követően a szakmai zsűri javaslatát figyelembe véve születik döntés a szoborpályázat eredményéről. A nyertes terv kiválasztása a kivitelezésre vonatkozóan nem jelent további elkötelezettséget a pályáztató számára. Továbbá a műalkotás teljes költsége fedezve lesz, amely nem haladhatja meg a 100.000 (százezer) euró pénzösszeget. Egy alkotó több pályaművel is jelentkezhet, de ez a költségtérítés emelését nem vonja maga után. A pályázat jeligés: a pályázó nevét, elérhetőségeit (címét, email címét, telefonszámát) lezárt borítékban csatolja a pályaműhöz. A borítékon, a modellen, valamint a mellékleteken csak egy egységes jeligét kell feltüntetni, ami nem utal a pályázó kilétére. A pályaművek beadásának helye és ideje A pályázatokat a Maros megyei RMDSZ székházába, Marosvásárhely – Dózsa György utca 9 szám alá lehet postázni, vagy személyesen leadni. A kiíró a pályaművek átvételéről elismervényt állít ki. A pályaműnek tartalmaznia kell: – a pályázó nevét, lakcímét, székhelyét, – az elkészítő szakmai önéletrajzát, valamint referenciaanyagokat. – tetszőleges anyagból az alkotás M=1:5 léptékű makettjét, és legalább négy nézetből készült fényképet, bármilye digitális hordozón (CD, DVD, USB stick). – építési és környezettervet 1:100 léptékben, valamint látványtervet, a környezetbe illeszkedés bemutatásával. – a műleírását, legtöbb két A4-es oldalban. – a megvalósítás részletes költségvetését, melynek tartalmaznia kell a szerzői díjat, a kivitelezést, az elhelyezés díját, ha szükséges a parkosítás és közműellátás költségeit minden járulékos kiadással együtt. – a megvalósítás pontos időkereteit. Járulékos pályázati információk: Ugyanaz a pályázó, több pályaművel is előállhat, ám egy pályamű csak egy megoldást tartalmazhat. Az alkotó azzal, hogy szobortervét benyújtja, a pályázati kiírás feltételeit elfogadja. A pályázatból kizárásra kerül: – minden határidő után benyújtott pályamű, vagy azok a tervek, amelyek a dokumentációban meghatározott követelményeknek nem tesznek eleget, esetleg hiányosak. További információk: A pályázók további információkért, vagy felvilágosításért a Maros megyei RMDSZ székházában érdeklődhetnek. Marosvásárhely, Dózsa György utca 9 szám. Telefon: +40 265 264 442, email: rmdszms@mdsz.ro. közlemény

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk