Aranykakas-körforgalom, Maros-híd, órás dugó. Az én javaslatom


Olvasgatom korareggel a kommenteket az Aranykakas-körforgalom átszervezéséről. Az Egyesülés negyedbeliek háborognak a legjobban, „mi nem tartozunk a városhoz?“ – kérdezgetik egyesek, „kellett nektek kiköltözni“ – jegyzik meg némi malíciával mások.

De nem csak ők elégedetlenek. A Lajos király utca (jelenleg Cuza Vodă) is bedugul, ami voltaképpen nem újdonság, hiszen eddig is nagyon nehezen lehetett haladni rajta, de azért voltak „jó“ időszakok. Most azonban a napnak szinte minden órájában egy helyben rostokulunk sokáig, hogy aztán lépésben haladjunk – egy kicsit.

Hogy miért?

Az Aranykakasnál átfestegették a sávokat, egyet kivettek innen, egyet áttettek oda, és lám.

Nem hiszem, hogy a polgármester ne érzékelné, hogy milyen rossz irányba változott a helyzet. Ő is az Egyesülés negyeden át autózik be minden nap a Városházára – bár elképzelhető, hogy már nem abban az időszakban, amikor a legnagyobb a torlódás.

Az a helyzet, hogy kíváncsian vártam, mi lesz az eredménye ennek az átszervezésnek. Érintett vagyok, naponta én is többször áthajtok itt, ezért nem ejnyebejnyézek. Viszont bátorkodom most már a nagyközönség elé is tárni egy javaslatom, amellyel megkerestem illetékes urakat és hölgyeket, de a jelek szerint nem nyerte el a tetszésüket. Pedig!

Más országban láttam példát rá, és szerintem könnyen alkalmazható lenne nálunk is. Autópályán, fizetőkapuknál gyakorta előfordul, hogy ha egyik irányból lényegesen több kocsi torlódik fel, akkor ideiglenesen megváltoztatják egy (vagy több) sáv közlekedési irányát, hogy segítsék a gyorsabb áthaladást.

Ehhez a cikkhez mellékelek egy képet, hogy néz ez ki a gyakorlatban.

A mi esetünkben ez mit jelentene? Leginkább azt, hogy reggel a hídon három sávon lehessen autózni befele, és csak egyen kifele (az Egyesülés negyed vagy Marosszentkirály irányába). A képen látható módon reggel 7-től (úgy negyed/fél 9-ig) kisbójákkal elvennének egy sávot a másik oldalról, ahol ebben az időszakban lényegesen kevesebb autó közlekedik.

A javaslat mellett szól, hogy a körforgalomnál még mindig három sáv van, bár a módosítások előtti állapothoz képest most némileg szűkebb a hely. De még most is adott a lehetőség, hogy a jobboldali sávon azok közlekedjenek, akik a körforgalomban jobbra fordulnak, és a belső kettőn (három sáv a hídon!) pedig azok, akik a Kossuth utca, illetve a Sörház (Szinaja) utca irányába.

Mivel a mostani megoldást kísérletinek nevezték (feltételezem, hogy ezért sárga színnű a csíkozás), amikor bevezették, amely 3-6 hónapig tart, és a tapasztalatok alapján módosíthatnak rajta, most már így is, itt is kérem illetékes urakat és hölgyeket: fontolják meg ezt a lehetőséget!

  • Farczádi Attila | Fotó: index.hr
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk