Egészségügyi Minisztérium: Október 1-jétől esetenként akár 90 százalékkal is nőhet az ügyeleti pótlék


Az október 1-jén életbe lépett 2016/20-as sürgősségi kormányrendelet 90%-ig terjedő összegű ügyeletpótlék-növekedést vont maga után; az első megnövelt összegű javadalmazásokat november 15-étől kezdődően kapják kézhez az orvosok – tájékoztat az Egészségügyi Minisztérium az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Eszerint az 5-ös fokozatot elért főorvos a munkanapokon vállalt ügyeletért bruttó 781 és 1.094 lej közötti összeget kap, míg a szombati és vasárnapi, valamint a hivatalos munkaszüneti napokon végzett ügyeletért járó javadalmazás bruttó összege eléri az 1.667 lejt.

Az 5-ös fokozattal rendelkező szakorvos munkanapokon bruttó 614 és 860 lej közötti összeget kaphat a pluszszolgálatért, ünnepnapokon pedig ez az összeg elérheti az 1.310 lejt.

A rezidensorvosok bruttó 435 és 1.147 lej közötti összeget kaphatnak a vállalt ügyeletért, tehát munkanapokon az alapfizetés 25% – 75%-át, hivatalos munkaszüneti napokon pedig a 100%-át – írja a közlemény.

A pluszban vállalt ügyeletekre részidős egyéni munkaszerződést kötnek a felek, ezek az ügyeletek a szolgálati időbe (régiség) és a szabadságnapok számába is beszámítanak majd.

Újdonság, hogy az úgynevezett kötelező ügyeletért 25%-os pótlék jár. Azok az orvosok, akik 2010 óta megkapták az orvostudományok doktora címet, 15%-os pótlékban részesülnek.

A minisztériumi közlemény leszögezi, hogy az ügyeletek kifizetéséhez szükséges pénzalapokat a bukaresti és a megyei egészségbiztosító pénztárak bocsátják a kórházak rendelkezésére, a 2016/43-as sürgősségi kormányrendelet értelmében.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk