Egyre kevesebb lesz a román


Legalább ötmillió fővel csökkenhet Románia állandó lakossága 2060-ig

Idén január elsején 19 millió 870 ezer lakos élt Romániában, 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az optimista forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig – közölte hétfőn a román statisztikai intézet a népesedés világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

Idén január elsején 19 millió 870 ezer lakos élt Romániában, 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikusok szerint az mindenképpen kizárható, hogy a következő fél évszázadban a népesség növekedne, ezt akkor tartják elképzelhetőnek, ha a termékenységi ráta növekedésnek indulna. A szakemberek – a lakosság elöregedését, az élettartam várható növekedését és az esetleges bevándorlást figyelembe véve – azt valószínűsítik, hogy 2060-ig 13 millióra csökken Románia lakossága.

A születéskor várható átlagos élettartam jelenleg 75 és fél év Romániában: a nőknél 79, a férfiaknál 72. Tavaly is folytatódott az elöregedési tendencia: a 65 éveseknél idősebbek aránya a társadalmon belül 16,5-ről 17 százalékra emelkedett, míg a 15 év alatti gyerekek aránya 15,5 százalék maradt. Románia lakossága 1990-ben érte el eddigi 23,2 milliós csúcsát, fél évszázada pedig a gyerekek tették ki a lakosság negyedét, az idősek aránya pedig a mostani fele volt.

A statisztikusok szerint 2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot.

Romániából az elmúlt negyed században – de főleg az ország uniós csatlakozása, 2007 óta – vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Bár ez a migrációs folyamat leállt – nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába – a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.

A romániai nőknél a termékenységi ráta 1,3 gyermekre csökkent. A falun élők átlagosan 24,2 éves korukban, a városiak pedig 28,3 éves korukban szülték meg első gyermeküket.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk