Érdekes felmérés készült a Nyárád- és Kis-Küküllő menti településeken


A vízháztartás, a talajtermékenység és a helyi identitás jelentik a legfontosabb ökoszisztéma-szolgáltatásokat a Nyárád és Kis-Küküllő menti gazdaságok számára. Ez a három szolgáltatás gyűjtötte a legtöbb pontot egy 55 helyi vállalkozó körében készített felmérés alapján – adja hírül közleményében a marosvásárhelyi Milvus Csoport.

A szervezet és partnerei – Magyar Tudományos Akadémia ÖK és a CEEweb for Biodiversity – egy projekt részeként vállalkozott arra, hogy feltérképezze és értékelje a kulcsfontosságú ökoszisztéma szolgáltatásokat a Nyárád-Kis-Küküllő Natura 2000 mintaterületen. A vizsgált vállalkozások a projektterület 14 településén működnek, ezek a következők: Backamadaras, Nyárádbálintfalva, Csíkfalva, Jobbágyfalva, Márkod, Mikháza, Nyárádmagyarós, Nyárádremete, Nyárádselye, Nyárádszentimre, Nyárádszentmárton, Bere, Torboszló és Vármező.

A kutatók azt is vizsgálták, mi a vállalkozók véleménye a környezetvédelmi vonatkozású törvényes keretről, illetve ennek alkalmazásáról saját vállalkozásukban. Minden gazdasági ágazat képviselői egyetértettek abban, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű víz ez egyik legfontosabb természet által nyújtott szolgáltatás, és hogy e téren szigorúan be kell tartani a szabályokat ágazattól függetlenül. Érdekes módon, az élelmiszeripar és a vendéglátóipar képviselői egyaránt kiemelkedően fontosnak tartották a helyi identitást és turisztikai potenciált, mint ökoszisztéma szolgáltatásokat, bár a helyi termelők számára a turizmusnak pillanatnyilag nincs relevanciája. Mindenképpen kijelenthető, hogy a turizmus jó eséllyel lehet a jövő egyik húzóágazata, ha az agroturisztikai szolgáltatások megfelelően fejlődnek a régióban, derül még ki a Milvus Csoport közleményéből.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk