Figyelmeztetés! A Pfizer COVID-vakcinájának frissített változata összefüggésbe hozható az időskori stroke kockázatával – hogyan reagált a Pfizer?


Az amerikai gyógyszergyártó Pfizer Inc. (PFE.N) és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett COVID-19 elleni vakcina frissített változata az amerikai egészségügyi hatóságok előzetes adatai szerint összefüggésbe hozható az időskori stroke egy típusával – jelentette a Reuters.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) pénteken közölte, hogy a CDC egyik agadatbázisa feltárt egy lehetséges biztonsági problémát a vakcinával kapcsolatban ; a 65 év feletti személyeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő iszkémiás stroke a Pfizer/BioNTech kétértékű vakcina szedését követő 21 napon belül, mint a 22-44. napon.

Az ischaemiás stroke-ot, más néven agyi ischaemiát az agyba vért szállító artériák elzáródása okozza.

Az FDA és a CDC szerint más nagy tanulmányok, a CDC vakcina-mellékhatásokat bejelentő rendszere, más országok adatbázisai és a Pfizer-BioNTech adatbázisai nem jelezték ezt a biztonsági problémát, de hozzátették, hogy további vizsgálatokra van szükség.

“Bár az adatok összessége jelenleg arra utal, hogy a VSD (Vaccine Safety Datalink) jelzése nagy valószínűséggel nem jelent valódi klinikai kockázatot, úgy véljük, fontos, hogy ezt az információt nyilvánosan hozzáférhetővé tegyük”

– közölték az egészségügyi hatóságok.

A Pfizer és a BioNTech közleményben tudatta, hogy figyelmeztették őket: jelentések készültek azoknak a 65 éves és annál idősebb személyeknek az esetéről, akiket iszkémiás stroke ért, miután beoltották őet a frissített vakcinával.

“Sem a Pfizer és a BioNTech, sem a CDC vagy az FDA nem figyelt meg hasonló eredményeket számos más amerikai és globális megfigyelési rendszerben, és nincs olyan bizonyíték, amely arra engedne következtetni, hogy az ischaemiás stroke összefüggésbe hozható a COVID-19-vakcinák használatával”

– tették hozzá az említett vállalatok.

NEWS.RO

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk