Hárít az illetékes a kutyatámadás következtében elhunyt nő ügyében


Fotó: NEWS.RO

A kóbor kutyák problémája nem kizárólag az állatfelügyeleti és -védelmi hatóság (ASPA), hanem a rendőrség felelőssége is – jelentette ki az ASPA szóvivője, Cătălina Trănescu annak kapcsán, hogy egy kocogó nőt szombaton, Bukarest 6. kerületében, a város szélén megöltek a rátámadó kóbor kutyák.

“Az ASPA felelős a kóbor kutyák kezeléséért Bukarest közterületein. De a hatóságnak szüksége lenne a helyi rendőrség, illetve a Román Rendőrség támogatására is, ugyanis ők azok, akik ellenőrizhetik a kutyatulajdonosokat, hogy állataikat sterilizálták-e a törvénynek megfelelően, azok rendelkeznek-e mikrochippel, hogy a magánterületeken megfelelően elkerítve tartják-e őket, hogy a közterületre ne tudjanak kijutni, stb. ‘Ebben pedig hiányosságok vannak”

– fogalmazott Cătălina Trănescu szombaton a sajtónak nyilatkozva.

Az ASPA képviselője szerint Bukarest külvárosaiban nagyon sok az olyan magánterület, ami nincs körülkerítve rendesen, így az ott élő kutyák korlátlanul járkálnak a közterületeken, szaporodnak és végül falkába verődve agresszíven viselkedhetnek mind az emberekkel, mind a kisebb állatokkal szemben.A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ASPA által befogott gazdátlan ebeket mind sterilizálják, beoltják és mikrochipezik, gazdát keresnek nekik. Az utcákon észlelt kóbor állatok nem az ASPA menhelyeiről kikerülő egyedek tehát, hanem a magánterületeken, raktárakban, építkezéseken szaporodó állatok ivadékai.

Trănescu szerint az ASPA munkatársai megpróbálják befogni azokat a kutyákat, amelyek a kocogó nőt szombaton megölték a főváros szélén. Elmondta, megközelítőleg nyolc kutyát láttak a mezőn, és kutyakölyköket is találtak, mivel azonban a terület nagy, nagyon nehéz dolguk van az altatófegyverrel felfegyverzett csapatoknak.

Cătălina Trănescu tájékoztatása szerint a szombaton meghalt nőt 2022 áprilisában is megtámadták a kóbor kutyák ezen a környéken, és azóta az ASPA több mint 120 gazdátlan ebet fogott be.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk