Hárít az illetékes a kutyatámadás következtében elhunyt nő ügyében


Fotó: NEWS.RO

A kóbor kutyák problémája nem kizárólag az állatfelügyeleti és -védelmi hatóság (ASPA), hanem a rendőrség felelőssége is – jelentette ki az ASPA szóvivője, Cătălina Trănescu annak kapcsán, hogy egy kocogó nőt szombaton, Bukarest 6. kerületében, a város szélén megöltek a rátámadó kóbor kutyák.

“Az ASPA felelős a kóbor kutyák kezeléséért Bukarest közterületein. De a hatóságnak szüksége lenne a helyi rendőrség, illetve a Román Rendőrség támogatására is, ugyanis ők azok, akik ellenőrizhetik a kutyatulajdonosokat, hogy állataikat sterilizálták-e a törvénynek megfelelően, azok rendelkeznek-e mikrochippel, hogy a magánterületeken megfelelően elkerítve tartják-e őket, hogy a közterületre ne tudjanak kijutni, stb. ‘Ebben pedig hiányosságok vannak”

– fogalmazott Cătălina Trănescu szombaton a sajtónak nyilatkozva.

Az ASPA képviselője szerint Bukarest külvárosaiban nagyon sok az olyan magánterület, ami nincs körülkerítve rendesen, így az ott élő kutyák korlátlanul járkálnak a közterületeken, szaporodnak és végül falkába verődve agresszíven viselkedhetnek mind az emberekkel, mind a kisebb állatokkal szemben.



A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ASPA által befogott gazdátlan ebeket mind sterilizálják, beoltják és mikrochipezik, gazdát keresnek nekik. Az utcákon észlelt kóbor állatok nem az ASPA menhelyeiről kikerülő egyedek tehát, hanem a magánterületeken, raktárakban, építkezéseken szaporodó állatok ivadékai.

Trănescu szerint az ASPA munkatársai megpróbálják befogni azokat a kutyákat, amelyek a kocogó nőt szombaton megölték a főváros szélén. Elmondta, megközelítőleg nyolc kutyát láttak a mezőn, és kutyakölyköket is találtak, mivel azonban a terület nagy, nagyon nehéz dolguk van az altatófegyverrel felfegyverzett csapatoknak.

Cătălina Trănescu tájékoztatása szerint a szombaton meghalt nőt 2022 áprilisában is megtámadták a kóbor kutyák ezen a környéken, és azóta az ASPA több mint 120 gazdátlan ebet fogott be.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk