Három újabb munkaszüneti nap 2023-ban


A kormány szerdán úgy döntött, hogy 2023. január 23., június 2. és augusztus 14. szabadnap lesz a közintézmények és az állami hatóságok dolgozói számára, mivel ezek a napok a munkatörvénykönyv szerinti munkaszüneti napok és a heti pihenőnapok közé esnek.

Ezek az időpontok közvetlenül a román fejedelemségek egyesítésének napja (január 24.), a gyermeknap (június 1.) és Szűz Mária mennybevétele (augusztus 15.) után következnek, amelyek munkaszüneti napok.

“Azzal, hogy a közszférában dolgozók 2023-as további szabadnapjairól szóló döntést a Munkatörvénykönyv előírásaival összhangban már 2022-ben elfogadtuk , a munkáltatóknak és a munkavállalóknak abban kívánunk segíteni, hogy egész évre előre tervezhessenek. A törvény rendelkezései nem vonatkoznak azokra az állásokra, ahol a munkavégzés a termelési folyamat vagy a tevékenység sajátos jellege miatt nem szüneteltethető, valamint a 2023. január 23-án, június 2-án és augusztus 14-én esedékes ügyek elintézésében részt vevő bírákra és a bírósági személyzet más kategóriáira, illetve az ezekben az ügyekben résztvevőkre”

– idézte a munkaügyi minisztérium közleményét a News.ro hírügynökség.

A kormány által jóváhagyott dokumentum szerint az említett napokon a pénzügyminisztérium központi hivatala révén végeznek majd bevételezési és kifizetési műveleteket.

A szabadnapokon esedékes teendőket a közintézmények és állami hatóságok előre megállapított ütemterv alapján 2023. február 28-áig, június 30-áig, illetve augusztus 31-éig meghosszabbított munkarendben pótolják.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk