Kastélynap Gernyeszegen – gyerekprogramokkal, koncertekkel


Közlemény

Szombaton, július 23-án a Teleki Kastély Egyesület szeretettel vár mindenkit a Gernyeszegi Kastélynapra, amelyet idén hatodik alkalommal szervezünk meg.

Ezen a napon délelőtt 10 és este 7 óra között lesz nyitva a Teleki-kastély, ahol idén egy új berendezett szobát láthatnak az idelátogatók. A megújult állandó kiállítás mellett kerekasztal-beszélgetéseken és különböző kulturális, illetve szórakoztató programokon vehetnek részt az érdeklődők.

A délelőtt főként a gyerekeké, fél 11-től bábelőadás kezdődik, a Csipkerózsika mesét láthatják Charles Perrault nyomán, amelyet Alina Nelega dramatizált zöldségekből készült bábokra. A darabot Halmágyi Éva és Bonchidai Dezső adják elő. A bábelőadást délután 5 órakor megismételjük.

11 órától a Creactivity Egyesület interaktív gyerekjátékot szervez. A Barangolás a mesevilágban című játék során a gyerekek nemcsak találkozhatnak a mesehősökkel, hanem játszhatnak is velük és a segítségükkel különböző próbákat teljesíthetnek. A kalandjáték után buborékvarázs és kézműves műhelyek várják a gyerekeket: lesz gyöngyfűzés, arcfestés, szalvétakép készítés, quilling műhely, bogozós műhely és különböző dísztárgyakat is lehet majd készíteni. A Creactivity Egyesület felhívja a szülők figyelmét, hogy csomagoljanak be a gyerekeknek, olyan világos színű pólót amit meg lehet festeni, hiszen a rendezvényen ruhafestési és batikolási lehetőséget is biztosítunk.

A fiatalok és a felnőttek magyar és román nyelvű vezetett sétákon vehetnek részt, hogy megismerjék a kastély és a Teleki család történetét, majd beülhetnek a két kerekasztal-beszélgetésre, ahol személyesen is találkozhatnak a jelenlegi tulajdonosokkal. Mindkét beszélgetésnek neves vendége lesz. Fél egytől Jaap Scholtennel, a Báró elvtárs c. nagy sikerű könyv szerzőjével lehet találkozni. A holland író az erdélyi arisztokráciáról írt könyvét fogja bemutatni, amelyet 2010-es megjelenését követően több nyelvre is lefordították. Délután 5 órától gróf Mikes Zsigmond lesz a vendégünk, aki Németországból telepedett haza, hogy rendezze az uzoni Mikes-birtokot.

Idén arra szeretnénk csábítani mindenkit, hogy ne csak a kastélyt, hanem a parkot is népesítsük be, ezért több szabadtéri játékkal is készülünk. A parkban ki lehet próbálni a krikettezést, illetve lehet majd tollas-labdázni és métázni is. Hintózásra is lesz lehetőség, de ebben a „sportban” a gyerekek elsőbbséget élveznek.

18 órától a kolozsvári Passeggio táncegyüttes fog fellépni, Regency dances című előadásukban az 1811 és 1820 közötti időszak báli táncait fogják bemutatni. Az előadás után táncoktatás is lesz.

19 órától a sárpataki Székely János Hagyományőrző Tánccsoport előadása következik, sárpataki táncokat fognak bemutatni.
Este 8 órától a Vitéz Júlia Quintet koncertje zárja a napot.

Azok, akik az esti programokra is maradni szeretnének, de nem gépkocsival jönnek ki Gernyeszegre, péntek estig foglalhatnak helyet maguknak (a telekikastelyegyesulet@gmail.com címre küldött üzenettel) az este 10 órakor induló buszra, amely a koncert után hazaviszi őket Marosvásárhelyre.
A rendezvény partnerei a Creactivity Egyesület, a Maros Megyei Múzeum és az Arché Egyesület. A Gernyeszegi Kastélynapot a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatja.

A programról részleteket az alábbi Facebook-eseményen találnak: https://www.facebook.com/events/294045984278476/

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk