Kezdődhet az orvvadászat?


Az emberek önkezűleg kezdhetnek fellépni a medveveszély ellen, amennyiben a hatóságok késlekednek intézkedni – a Népi Mozgalom Párt ügyvezető elnöke szerint. (Képünk illusztráció.)

A kormányfőhöz és a környezetvédemli miniszterhez intézett parlamenti interpellációjában Marius Paşcan emlékeztetett: Maros megyében már két embert öltek meg nagyvadak, és az elfogadhatónak mondható 240 helyett több mint 1300 medve él itt, az állatok egyre gyakrabban garázdálkodnak a településeken. Éjszaka lassan rendszeressé vált a jelenlétük az utcákon, de egyre többször riasztják a lakosságot nap közben is. A politikus szerint Szovátán rémálom a medvék jelenléte, 18 óra után az emberek már nem is mernek kimenni a házból. De a megyeszékhelyen, Marosvásárhelyen is gyakori jelenség a nagyvad.

Hozzátette, úgy tudja, azért van annyi medve Maros megyében, mert Brassó megyéből, valamint más szomszédos megyékből titokban több állatot szállítottak ide. Felhívta a figyelmet, hogy ha megölnek egy medvét, amely emberre támadt, 40 ezer euró kártérítést kell fizetni az államnak. Ugyanakkor ha a medve öl meg egy embert, azért semmiféle kártérítés nem jár.

“Ez felháborító és elfogadhatatlan, a medve vagy bármilyen más állat nem lehet fontosabb, mint az ember élete”

– fogalmazott Marius Paşcan

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk