Kijárási korlátozások: újabb kérdések és válaszok


A Stratégiai Kommunikációs Törzs (GCS) újabb kérdésekre válaszolt, amelyek a lakosságtól érkeztek a koronavírus-járvány féken tartása céljával elrendelt kijárási korlátozással és fizikai távolságtartással kapcsolatban. Íme a leggyakoribb kérdések és válaszok.

1. kérdés: Kivihetem a gyereket sétálni?

Válasz: Igen, a lakás köré, ahol sporttevékenységet is folytathat. Tilos viszont parkokba, játszóterekre menni, és sétálni is legtöbb hármas csoportban lehet.

2. kérdés: Elmehetek horgászni?

Válasz: A vonatkozó katonai rendeletben a horgászat nem szerepel indokolt mozgásként vagy az egyéni fizikai aktivitással összefüggésben. Kivételt képez az az eset, ha a lakóház például egy tó partján fekszik.

3. kérdés: Elvihetem a gépkocsimat szervízbe?

Válasz: Az autószervizek, alkatrész-áruházak, autókereskedések és egyéb, hasonló profilú cégek tevékenységét egyetlen katonai rendelet sem tiltja, így ezekbe – megfelelő módon kitöltött felelősségnyilatkozattal – el lehet menni. Ugyanígy el lehet vinni a gépkocsit autómosóba is.

4. kérdés: Végezhetek mezei munkát?

Válasz: Igen, a katonai rendelet nem szabályozza, hogy milyen távolságra lehet elmenni annak, aki megműveli a földet, de a földtulajdon önmagában nem hozható fel indokolatlan kijárásokra.

5. kérdés: Elmehetek a temetőbe?

Válasz: A temetőbe csak temetés okán lehet elmenni, akkor is csak korlátozott számban. Más ok nem tekinthető sürgősségnek.

A GCS emlékeztet: a házból kijárni kizárólag felelősségnyilatkozattal és személyi igazolvánnyal megengedett. Azok, akik esetleg nem tudják kitölteni a nyilatkozatot, kérjék rokonaik, ismerőseik, vagy a szociális munkások segítségét.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk