Letépte a vihar a házak tetejét – kidőlt fák Marosvásárhelyen


A Dacia-komplexum környékén készült ez a felvétel, amelyet Suba Júlia adott közzé a Facebookon. Szerencsés módon senki nem sérült meg a történtek következtében


Súlyos károkat okozott a vihar, amely a múlt heti szélsőséges hőség után a térségünket is elérte, és vasárnap délután és este söpört végig Maros megyén. Marosvásárhelyen, Szovátán, Nagyernyében, Dicsőszentmártonban, Ratosnyán és Bátoson összesen 39 lakóház, egy tömbház és egy melléképület tetőzetét vitte el a viharos szél. A kidőlt fák miatt riasztották a vészhelyzeti felügyeletet. Egy fa a marosvásárhelyi Dacia-komplexum környékén hasadt ketté, szerencsés módon személyi sérülés nem történt. Egy másik fa a vasútra dőlt, és két másik helyszínen is intézkedniük kellett az illetékeseknek.

Nem csak Maros megyében, hanem Szeben, Arad, Iasi és Suceava megyéből is mentésre szorultak emberek. A hegyvidéki heves esőzések áradásokat is okoztak. A legsúlyosabb helyzet Szeben megyében, a Fogarasi havasok lábainál állt elő, ahol a tűzoltóknak kellett kimenteniük egy 12 tagú turistacsoportot, amely a megáradt Avrig folyó szigetén rekedt. A bajba került személyek között 4 gyerek is volt.

A nagy erejű szél számos erdélyi megyében fákat csavart ki, épületek tetőzetét tépte le, és megrongálta a villanyvezetékeket. Az Arad megyei Kisjenőben a vihar a városnapra felállított sátrakat sodorta el. Bihar megyében fákat és villanyoszlopokat döntött ki a heves szél.

A viharok egyelőre csak Erdélyt és Moldva északi részét érintették.

Egyébiránt az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) fokozott légköri instabilitásra vonatkozó, sárga jelzésű riasztást adott ki, amely kedd reggelig érvényes, az ország nyugati, északi és középső régiójára, valamint a hegyvidékre. Eszerint a jelzett vidékeken viharokra, felhőszakadásokra, villámlásokra, jégesőkre lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20 litert négyzetméterenként, de helyenként elérheti a 40-50 litert is. Az ország déli vidékein ugyanakkor egyelőre marad a kánikula.

a News.ro, az MTI és az AGERPRES jelentése alapján

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk