Már Maros megyei áldozata is van a vírusos fertőzésnek!


Képünk illusztráció


Országszerte 80 személy fertőződött meg május 1-je és szeptember 29-e között a nyugat-nílusi vírussal, közülük nyolcan belehaltak a betegségbe – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az elhunytak közül két személy Ialomiţa megyei volt, ketten Bukarestben laktak, továbbá egy Brăila, egy Maros, egy Teleorman, egy pedig Iaşi megyében.

A nyugat-nílusi fertőzés okozta legtöbb megbetegedést Brăila megyében (17) és a fővárosban jegyezték (16), majd Galaţi (8), Ilfov (6), Ialomiţa (5), Iaşi (5), Bacău (4), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (3), Prahova (2), Tulcea (2), Constanţa (2) megye következik a sorban. Az erdélyi megyék közül csak Maros megyében ütötte fel a fejét a betegség, itt egy esetet jegyeztek.

A nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel terjed. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. Az általa okozott fertőző betegség 80-85%-ban tünetmentesen zajlik le.

Embernél a lappangási időszak 3-6 nap, írja a betegségről a Wikipédia. A fertőzés általában tünetmentesen, lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul.

A fertőzés valószínűsége 1:300 000, akkor is, ha a járvány kitörési gócában van az illető.

A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek; náluk a fertőzés halállal is végződhet. A kevés halálos kimenetelű esetre jellemzőek a kóros agytörzsi elváltozások: a vírus halálos gerinc- és agyvelőgyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható. Ritka szövődmény még a hepatitis, a hasnyálmirigygyulladás, és a szívizomgyulladás. A legjobb tehát, ha igyekezünk elkerülni a fertőzést. Ennek legegyszerűbb módja a különböző szúnyogriasztók alkalmazása.

Agerpres

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk