Marosvásárhely: felavatták az IncubCentert


Felavatták csütörtökön Marosvásárhely legújabb, egyben a központi fejlesztési régió legnagyobb üzleti inkubátorházát: az IncubCenter a vállalkozói és építőipari területen 25 éves tapasztalattal rendelkező Multinvest Business Hub 6,5 millió eurós beruházása.

A létesítményben főként az építőiparban tevékenykedő fiatal szakembereknek kívánják a legmagasabb színvonalú feltételeket és szolgáltatásokat biztosítani új vállalkozásuk elindításához, fejlesztéséhez és további támogatásához. Emellett a legújabb technológiák használata is kiemelt cél, például az építőipari ágazat digitalizálása és robotizálása.

A Cukorgyár utcai, hat emeletes ingatlanban 5000 négyzetméternyi hasznos felületetet alakítottak ki, a tulajdonosok szándékai szerint legkevesebb 25 startupnak biztosítanak majd működési lehetőséget.

A létesítményben modern technológiával felszerelt irodákat, közösségi tereket, konferenciatermeket, éttermet és mélygarázst is kialakítottak.

Az IncubCenter egy jelentősebb stratégiai beruházás első épületeként valósult meg, mellette szálloda és magánklinika is épül.

A munkálatokat vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozták. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a 2014–2020-as időszak Regionális Operatív Programja részeként finanszírozták. Az IncubCenter, a Vállalkozásfejlesztési és Turisztikai Minisztérium Inkubációs központ minősítésében részesült, illetve a központi fejlesztési régió egyetlen BREEAM (azaz Building Research Establishment Environmental Methodology) tanúsítvánnyal rendelkező, Very Good minősítésű fenntartható épületének számít.

„Földrajzi elhelyezkedése révén kedvező választás lehet azoknak, akik üzleti tevékenységet szeretnének folytatni. Az épület infrastruktúra tekintetében a legmodernebb, teljesen berendezett, így az üzleti tervet benyújtó vállalkozás nemcsak bebútorozott irodát kap, de laptopokat is, amelyeket szintén vissza nem térítendő támogatásból vásároltunk, és emellett az üzletvitelben is segítjük. Az induló vállalkozások számára biztosítjuk az adminisztrációt, a menedzsmentet, a marketinget és PR-t, a könyvelést, valamint a HR és jogi tanácsadást is, amelyre szükségük van, hogy kizárólag saját vállalkozásuk fejlesztésére összpontosíthassanak”

– idézte a vállalati közlemény a Multinvest Group társtulajdonosát, Gogolák Hrubecz Margitot.

 „Mivel egy vállalkozás kezdetben nagyon törékeny, az első három évben nagyon fontos, hogy segítséget, szakmai mentorálást kapjon olyan emberektől, akiknek már van tapasztalatuk az építőiparban. A Multinvest Groupnak megvan ez a know-how-ja, és útmutatást tud adni az építőiparban most induló cégeknek. Ne felejtsük el, hogy a vállalkozások mögött emberek állnak, és az embereket támogatni kell, hogy sikeres vállalkozóvá váljanak, hogy együtt építhessünk erős közösséget”

– fejtette ki Gogolák Hrubecz Zsolt társtulajdonos az üzleti inkubátorház alapötletét.

A partnerség-fejlesztési tevékenység első lépéseként együttműködési megállapodást írt alá az Incubcenter és a Măgurele Science Park Egyesület, utóbbi Románia legnagyobb, legmodernebb tudományos és technológiai parkjának kezelője, amely elősegíti a párbeszédet a kutatók és a tudományos élet, az üzleti szektor és a hatóságok között. A megállapodás célja a partnerségi kapcsolatok fejlesztése, közös akciók szervezése egy innovatív közösség kialakítása érdekében.

„Hozzáférést kívánunk biztosítani az érdeklődőknek a Măgurele platformon a nemzeti kutatási és fejlesztési intézetek infrastruktúrájához. Azt szeretnénk, hogy igénybe vehessék a kutatók szakértelmét, hozzáférjenek a meglévő kutatási és fejlesztési projektek eredményeihez. A Măgurele platformon hét ilyen intézet működik, amelyek fontos tudományos közösséget alkotnak” – mondta a Măgurele Science Park Egyesület elnöke, Mihaela Toader.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk