Másodfokú áradásveszély Hargita és Kovászna megyében


Sárga jelű figyelmeztetést adtak ki árvízveszély miatt a vízügyi szakemberek az ország több megyéjének folyóira. A figyelmeztetés szombatig érvényes, addig jelentős vízhozam-növekedések és gyors áradások várhatók a patakokon és kisebb folyókon, helyi árvizeket okozva.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet csütörtökön 12 órától péntek 10 óráig hatályos sárga figyelmeztetést adott ki a Máramaros megyei Visó és Iza folyók vízgyűjtő területeire, illetve a Beszterce-Naszód megyei Nagy-Szamosra és mellékfolyóira.

Ugyanakkor csütörtök 16 órától szombat 20 óráig van érvényben figyelmeztetés az Olt felső folyásának vízgyűjtő területén, illetve a középső folyás mellékfolyóin (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), a Suceaván, a Moldova felső folyásán (Suceava megye), a Beszterce felső vízgyűjtő területén és a középső és alsó folyás mellékfolyóin (Suceava, Neamţ, Bacău és Hargita megye).

Jelentős hozamnövekedés várható a hegyoldalakon, a hegyi patakokon, gyors áradások lehetnek a kisebb folyókon, helyi árvizeket okozva, néhol a készenléti szintet is átlépheti a vízszint.

A felsorolt jelenségek legnagyobb valószínűséggel és legnagyobb intenzitással a Kovászna, Hargita és Suceava megyei kisebb folyóvizeken fordulhatnak elő.

Mediafax

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk