Mennyire veszélyes a lift? Elkaphatjuk a koronavírust, ha felvonóval utazunk? Hogyan tudjuk megvédeni magunkat?


Miközben meg kell tartanunk a legalább másfél méteres távolságot egymástól, hogy elkerüljük a megfertőződés lehetőségét, egyre kevesebben használják a felvonót a tömbházakban. De nem lehet teljesen kizárni az életünkből, különösen azok esetében, akik a blokkok felső emeletein laknak. Milyen kockázatokat rejt a liftek használata a világjárvány idején? A Libertatea összeállítása.

A jelenlegi helyzetben sok lakóépületben új biztonsági intézkedéseket követnek, mivel az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19 terjedésével elkapható betegséget. Ennek ellenére a tömbházak változatlanul „nagy kockázatot jelentenek” a megfertőződés lehetősége szempontjából – magyarázza az Egyesült Államok Manitoba Egyetemének orvosi mikrobiológiai professzora, Kevin Coombs – egyszerűen a népsűrűség miatt“. Ugyanakkor ez olyan, mint a kétélű kard – ha magas a lélekszám, de senki sem fertőzött, akkor nincs, aki a betegséget továbbítsa” – tette hozzá.

„Természetesen ott a kockázat, hogy nem tudni, ki a fertőzött és ki nem, mert nem mindenkit tesztelnek. A legjobb, ha óvatosak vagyunk.”

Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint semmilyen felvonót nem kellene egyidejűleg kettő-négy embernél több használnia, függetlenül attól, hogy az mekkora. Nálunk egyszerre csak egy embernek javallják ezt, illetve azt elfogadhatónak tartják, hogy egyazon család tagjai egyidőben utazzanak.

Ha gyakran megfordulunk a liftben vagy a lépcsőházban, akkor gyakorlati érzékünkre kell apellálnunk – mondja a kanadai Kórház Toronto fertőző betegségek szakembere. Dr. Isaac Bogoch szerint sok esetben hasznosak az ajánlások arra vonatkozóan, hogy hányan használjanak egyidőben egy felvonót vagy hányan tartózkodjanak egyszerre egyazon helyiségben, de van, hogy ezek végrehajtása nehéz, néha pedig egyenesen lehetetlen.

Dr. Isaac Bogoch, a torontói kórház járványügyi szakembere:

„Én nem szabályoznám a felvonókkal egyszerre utazók számát. Inkább azt mondanám: gondolkodjunk. Ha kinyílnak az ajtók, és a lift tele van emberrel, akkor talán jobb, ha megvárom a következő lehetőséget.”

Natasha Salt, a torontói Sunnybrook Orvostudományi Központ fertőzésmegelőzési és -ellenőrzési igazgatója szerint a lépcső biztonságosabb alternatíva, és elősegítheti erőnlétünk megőrzését a karantén során.

Ő és Bogoch is hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a kéz megfelelő higiéniája, különösen a lakóépületekben. A vírus akár néhány napig életben maradhat olyan felületeken, mint a rozsdamentes acél vagy a műanyag. A sűrű lakóövezetekben található lakóparkok vagy blokkok környékén számos olyan terület található, ahol az emberek közvetlenül érintkezésbe kerülnek, nagy forgalmúak, és növelik a fertőzés terjedésének esélyét. A New York-i Egészségügyi és Mentálhigiéniai Minisztérium által kiadott dokumentum felhívja a lakóépületek tulajdonosainak figyelmét, hogy

„fordítsanak nagy figyelmet a gyakran megérintett felületek, például ajtófogantyúk, korlát, liftgombok és recepciós asztalok tisztítására és fertőtlenítésére”.

„Fontos, hogy az emberek legyenek óvatosak” – magyarázza Bogoch. – Gondoljon arra, mit érinthet meg az épületbe való belépéskor vagy az épületből való kilépéskor.”

A háztulajdonosi szövetségek korlátozhatják a hozzáférést a közös helyiségekhez, elhalaszthatják a találkozókat, és a vírus terjedésének korlátozása érdekében kézi tisztítószerrel ellátott tartályokat telepíthetnek. Salt hozzáteszi, hogy a lakosok számára is hasznos, ha bejelentik az esetlegesen létező rossz higiéniai körülményeket.

Dr. Isaac Bogoch, a torontói kórház járványügyi szakembere:

„Működjenek együtt azokkal, akik karbantartják az épületet, és felügyeljék, hogy az épület takarítását és fertőtlenítését hatékonyabban vagy gyakrabban végezzék el. Talán azt is ellenőrizhetik, hogy milyen tisztítő- és fertőtlenítő szereket használnak, mivel ezeknek nem azonos az összetételük, és ennek folytán a tulajdonságaik is különbözhetnek.”

Tekintve, hogy nagy számú ember korlátozott számú bejáraton tud bejutni lépcsőházba, a tömbházak a vírus terjedéséhez kedvező környezetet biztosítanak. A Japan Times-ban közlő Faye Flam újságíró úgy véli, hogy

„Ön inkább veszélyben van a liftben, mint azon kívül.”

Szerencsére, függetlenül attól, hogy hol tartózkodunk, a vírus elleni védekezés jegyében megtarthatjuk a távolságot a körülöttünk lévő emberektől, odafigyelhetünk a kezünk higiéniájára, valamint arra, hogy tartsuk távol a szemünktől, szájunktól és az arcunktól.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk