Sanitas: 15%-os béremelést az egészségügyben dolgozóknak!


Fotó: illusztráció.

Tiltakozó akciók szervezésére készül a következő időszakban a követelései rendezéséig a Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség.

Szerdai közleményük szerint az inflációt ellensúlyozó, 15 százalékos általános béremelést kérnek az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók számára. Követelik továbbá, hogy a kormány sürgősen kezdeményezzen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a közalkalmazottak bérezéséről szóló új törvény tervezetéről.

A közlemény szerint a Sanitas a sztrájktól sem riad vissza, ha a kormány nem tanúsít kellő nyitottságot a követelések rendezésére. A szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tiltakozó akciókat a szociális párbeszédről szóló törvénnyel összhangban, a fokozatosság elvét követve szervezik meg.

A Sanitas emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint egy éve ütemtervet ígért a 2017-es egységes bértörvény maradéktalan alkalmazására, ennek ellenére a közalkalmazottak még mindig nem kapták meg a jogszabályban előírt fizetéseket.

A szakszervezet emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási terv szerint a kormánynak legkésőbb két hónapon belül ki kell dolgoznia az új közalkalmazotti bértábla tervezetét, ennek ellenére a jogszabálynak az alapelveiről sem tárgyalt még a társadalmi partnerekkel.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk