Az első szívátültetés 2023-ban Marosvásárhelyen


Fotó: Horatiu Suciu.

Elvégezte az első idei szívátültetést egy 54 éves, Krassó-Szörény megyei betegnél, jelentette be szerdán a marosvásárhelyi Szív- és Érrendszeri Betegségek és Transzplantációk Sürgősségi Intézete Szív- és Érrendszeri Sebészeti Klinikájának vezetője, Dr. Horațiu Suciu.

“Egy 54 éves, Krassó-Szörény megyei beteg egy 39 éves férfitól kapott szívet. Köszönetet mondok az adományozó családtagjainak, akiknek mély együttérzésemet fejezem ki veszteségük miatt. Biztosítom őket, hogy ez a legfőbb emberi gesztus esélyt adott egy embernek az életre”

– írta szerdán Horațiu Suciu orvos a Facebookon.

Az orvos elmondta, az új szívet kapott beteg szívizomtágulásban szenvedett, aminek akár halálos kimenetele is lehetett volna.

“Köszönöm a segítséget kollégáimnak a bukaresti Egyetemi Kórházból és a marosvásárhelyi Szív- és Érrendszeri Betegségek és Transzplantáció Sürgősségi Intézetéből. A műtét sikeres volt , ami intézetünkben már rutinszerűvé vált”

– írta az orvos.

Elmondta, hogy idén legalább 12 szívátültetést tervez végrehajtani.

“Ez jelentős növekedés lenne a tavalyhoz képest, amikor a donorok hiánya miatt csak sikeres három műtétet hajthattunk végre”

– tette hozzá az orvos.

NEWS.RO

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk