Segesváron, Dicsőszentmártonban, Vámosgálfalván, Mikefalván, Nyárádmagyaróson vagy Szászbogácson laksz? Akkor kapaszkodj!


Képünk illusztráció


Elkészült Maros megye földrengés- és földcsuszamlás-kockázati térképe. Eszerint a megye hat települése kapott közepes vagy magas veszélyességi besorolást a földcsuszamlások kockázata szempontjából – adja hírül közleményében a Maros Megyei Tanács.

“Az elkészült dokumentumok alapján Maros megyében földrengésveszélyes övezetek nincsenek. A földcsuszamlások kockázata szempontjából közepes és magas veszélyességi besorolást kaptak a következő települések: Segesvár, Dicsőszentmárton, Vámosgálfalva, Mikefalva, Nyárádmagyarós és Szászbogács. (…) A megye egész területére vonatkozó térképek összeállításának az volt a célja, hogy a természeti kockázatoknak kitett területeket hivatalosan is beazonosítsák a helyi és központi közigazgatás illetékes szervei, és cselekvési tervet készítsenek a vészhelyzetek csökkentése érdekében. A térképek elkészítése a területrendezési tervek kidolgozása szempontjából is fontos, hiszen az építkezésekkor figyelembe kell venni a kockázati tényezőket” – áll a közleményben.

Ennek értelmében ugyanakkor a Maros Megyei Tanács a helyi közigazgatási egységek rendelkezésére bocsátja a földrengés- és földcsuszamlás-kockázati térképeket. A polgármesteri hivataloknak kötelességük beépíteni ezeket a dokumentumokat az általános településrendezési tervekbe, illetve az építkezési engedélyek kibocsátásakor figyelembe kell venniük, hogy bizonyos övezetekben tilos az építkezés.

“A tiltott övezetekben felépített ingatlanokra biztosítást sem lehet kötni. Azokon a területeken, ahol földcsuszamlás veszélyezteti a háztartásokat, az önkormányzatok kötelessége további tanulmányokat készíteni és szakszerű cselekvési tervet kidolgozni a területek stabilizálására” – mutat rá a közlemény.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk