Székely himnusszal fogadták az államfőt Csíkszeredában, a székelyföldi választott képviselők – Iohannis reakciója


Székely himnusszal fogadták az államfőt Csíkszeredában Hargita és Kovászna megye választott elöljárói.

Klaus Iohannis kedden 10 órakor érkezett a hargitai megyeházára, ahol magyarul üdvözölte a jelenlévőket, majd azt mondta: köszöni, hogy énekeltek neki, „jó és erős a hangjuk, és azért jöttem, hogy meghallgassam Önöket. Tudomásom szerint jó néhány év eltelt már azóta, hogy államelnök járt erre, ezért kiemelt célomnak tekintettem, hogy megismerjem az itt élőket, akiket kötelességtudó, munkaszerető embereknek tartok“ – fogalmazott. Hozzátette: meggyőződése, hogy a párbeszéd és a hiteles partnerségi viszony révén fellelhető a megoldás valamennyi problémára, amellyel az itteni közösség szembe találja magát.

„Értékelem, hogy a Hargita és Kovászna megyei választott elöljárók nagy többsége kiegyensúlyozott álláspontot képvisel, gyakorta a kapocs szerepét tölti be a többség és a kisebbség, a helyi és a központi döntéshozók között“ – mondta Iohannis. Felhívta a figyelmet, hogy a többségében magyarok lakta két megyét gyakorta olyan fényben mutatják be, amely a különbözőségeket hangsúlyozza, és megosztást és ellenségeskedést eredményez. „Az intolerancia, a más etnikumúakkal szembeni elutasító magatartás, függetlenül attól, hogy a kisebbség avagy többség megnyilvánulásáról van szó, gátolja a helyi közösségek, de az országok fejlődését is. Hasonlóképpen az elszigetelődés sem szolgálja a fejlődést“ – mondta az államfő.

Iohannis Csíkszeredában: az etnikai alapú autonómia nemkívánatos >>

A Következetesség és átláthatóság – a jó gyakorlat példái Hargita és Kovászna megyében című beszélgetés után Iohannis meglátogatja a Szent Miklós ortodox katedrálist és a csíksomlyói kegytemplomot és ferences kolostort, valamint a Szent István Otthont. Ezután a Hargita Gyöngye (Perla Harghitei) ásványvízgyárat tekinti meg Csíkszentkirályon. Az államfő 14 óra 10 perckor érkezik Sepsiszentgyörgyre, a Kovászna Megyei tanácshoz, ahol a klaszterek és közösségi fejlesztési társulások képviselőivel találkozik.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk