Szelektív hulladékgyűjtés Hargita megyében – Borboly beleizzadt


Kevesebb mint egy év van hátra a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt lebonyolításának határidejéig, amelynek megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Környezeti Szektoriális Operatív Program 2007–2013 révén nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa. A több tíz millió euró értékű pályázat lebonyolítása során, 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig. Erről tartott sajtótájékoztatót december 9-én, kedden a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, valamint Zólya László projektmenedzser. Borboly Csaba nemcsak a környezetvédelem, hanem a munkahelyteremtés szempontjából is fontosnak nevezte a projektet, hiszen annak köszönhetően több mint 120 munkahely létesül majd. Másrészt európai uniós célkitűzés, hogy 2030-ra az újrahasznosítatlan hulladék mennyisége nulla legyen. – E pályázat lebonyolításához a közintézmények és a lakosság összefogására van szükség. 2008-ban, amikor újdonsült megyeelnökként megörököltem a projektet, nagyon rosszul állt, nagyon lehetetlen helyzetből sikerült a jelenlegi szintre felhozni, s hála Istennek, most már jól haladunk vele – mondta a megyeelnök.

Kitért a regionális hulladéktároló helyszínének kiválasztása körüli bonyodalmakra, az ellenkampányra, amelynek hatására sorra meghiúsult az összesen több mint tíz településen a tároló megépítésének terve. Végül Gyergyóremetén sikerült meggyőzni a lakosságot egy ilyen létesítmény hasznosságáról, ami nagymértékben Laczkó-Albert Elemér polgármester érdeme, jegyezte meg Borboly Csaba, megköszönve a községvezetőnek, illetve Korodi Attila és Rovana Plumb környezetvédelmi miniszternek a támogatást, valamint Barti Tihamér alelnöknek és Zólya László projektmenedzsernek a szívós munkát. – Nagyon sok izzadság van ebben a projektben, de sokat tanultam belőle mint politikus, azt, hogy hangsúlyt kell fektetni a társadalmasításra, a kibeszélésre. Barti Tihamér kiemelte, hogy ez Hargita megye legnagyobb költségvetésű projektje, és nem mellékes az sem, hogy a 164 millió lejt nem helyi, hanem uniós forrásból fedezik. – Úgy kell tekinteni erre a projektre, mint egy modernizáló tényezőre, ami egy lépés az ésszerű hulladékgazdálkodás irányába. Általa egy ökológiai bombát hatástalanítunk. A tudatosító kampányban számítunk a sajtó partnerségére, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztése a lakosság körében ezt igényli. A sajtó segítségével a lehető legnagyobb mértékben kiaknázhatók a projektben rejlő lehetőségek – jelentette ki az alelnök. Zólya László összegezte a projekt lényegét.
Hangsúlyozta, a legfőbb cél, hogy a lakossággal elfogadtassák: szelektíven kell gyűjteni a hulladékot, hogy újrahasznosíthassák, mert az jótékony hatással van a környezetre. közlemény

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk