Újabb támadás a római katolikus líceum létrehozása ellen


Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az ombudsman (romániai nevén: a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását – jelentette be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Cristian Chirteş szenátor, a párt Maros megyei szervezetének elnöke. A politikus – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Orbán Viktor miniszterelnöknek adott ajándékának nevezte a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról egy hete hozott minisztériumi rendeletet.

Hozzátette, két mód van a rendelet törvényességének az ellenőrzésére: a rendelet közigazgatási bíróságon való megtámadása, illetve a nép ügyvédje felkérése arra, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz. A PNL ez utóbbit választotta.

A szenátor azért tartotta elfogadhatatlannak az ügy miniszteri rendelet útján történő rendezését, mert – mint fogalmazott – ezt az ügyet az Alkotmánybíróság lezárta, amikor alkotmányellenesnek nyilvánította az iskola létrehozásáról elfogadott törvényt. Szerinte azért sem lehet létrehozni az iskolát, mert a Maros megyei törvényszék korábban jogerősen érvénytelenítette az iskola korábbi létrehozását.

Cristian Chirteş úgy vélte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) Liviu Dragnea PSD-elnökön keresztül sikerült csendben átvinnie az akaratát, és ezzel feszültséget kelt Maros megyében. “Kiváncsiak vagyunk, hogyan sikerült a kibocsátani az (iskola létrehozásáról szóló) rendeletet átnyúlván egy alkotmánybírósági és egy törvényszéki határozaton” – jelentette ki a szenátor.

Korábban a szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, a magyarellenes nézeteiről ismert Marius Pascan jelentette be, hogy pártja a közigazgatási bíróságon támadja meg a minisztériumi rendeletet. A PMP ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Pascan úgy vélte: a rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezésére több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó PSD elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, miután Budapest nemzetközi szintre emelte a kérdést, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk