APIA: 10 év alatt 20 milliárd euró a gazdáknak


Tíz év alatt 20 milliárd euró érkezett az országba és jutott el a gazdákhoz a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közvetítésével – nyilatkozta egy hétfői szakkonferencián az APIA vezérigazgató-helyettese. Paul Kmen elmondta, tíz év alatt 20 milliárd eurót osztott szét az APIA a romániai gazdák között, ugyanakkor jelentősen nőtt a gazdák által átlagban megművelt területek nagysága.

“Míg 2007-ben ez az átlag 5 hektár körül volt, jelenleg több mint 10 hektárról beszélhetünk. 884.000 gazda összesen 9,5 millió hektárra igényelt támogatást” – ismertette az adatokat a vezérigazgató-helyettes.

Kmen hozzátette, ez idáig a 884.000 gazda közül 710.000-nek a számlájára utalták a területalapú támogatás előlegét, azaz összesen 860 millió eurót, és a napokban azok is megkapják ezt, akiknél ellenőrzéseket végeztek. A támogatási összegek hátralevő részét december 1-jétől kezdik el folyósítani.

Az APIA vezérigazgató-helyettese azt is elmondta, hogy november 15-e után utalják a szarvasmarhák után járó, teljesítményhez csatolt támogatást.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk