Beteg állatok húsát árulják az üzletekben


Az üzletekbe kerülő, állati eredetű élelmiszerek negyede beteg állatoktól származik – derül ki a Foodwatch fogyasztó-védelmi szervezet németországi felméréséből, amely szerint a vágóhidak bevett gyakorlata, hogy a beteg részt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik.

A Foodwatch elemzése szerint – amelyet elsőként a német topagrar.com portál tett közzé – a sertéseknél a tüdőgyulladás és májbetegség, a tojótyúkoknál a csonttörés és petevezeték-gyulladás a leggyakoribb. Ezt figyelembe véve Matthias Wolfschmidt német állatorvos szeptember végén könyvet jelentetett meg a nagy vágóhidak gyakorlatáról, amelyek úgy kezelik a betegséget hordozó állatok húsát, mint a romlott gyümölcsöt, azaz a beteg testrészt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik. Ez a gyakorlat Wolfschmidt szerint elképesztő, mivel óriási fertőzésveszélyt rejt magában.

„A gazdálkodókat szorítják az alacsony értékesítési árak és az állatjóléti követelmények, ezért igyekeznek a tartási költségeket minél inkább optimalizálni, és állataik minél nagyobb részét értékesíteni. Egészséges állati terméket ugyanakkor csak egészséges állatoktól lehet várni” – nyilatkozta Wolfschmidt. A vágóhídi vizsgálatok szerint minden harmadik levágott sertésnél tüdőgyulladást, illetve máj- vagy ízületi betegséget állapítanak meg. Az évi 300 tojás termelésére kényszerített tojótyúkoknál pedig súlyos problémák lépnek fel csonttörések, valamint petevezeték-gyulladás formájában.

Wolfschmidt azt vallja, hogy a problémák kiküszöbölését nem lehet önkéntes állatjóléti kezdeményezésekre alapozni, ezért követeli az állategészségügyi helyzet alapos kivizsgálását minden egyes húsüzemnél.

Új Szó Online

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk