A kínaiak már az űrállomáson vannak


Összekapcsolódott a kínai űrállomással a két napja felbocsátott kétfős űrhajó. A dokkolás automatikus üzemmódban történt, és a csatlakozás után a két kínai asztronauta átment az űrmodulba.

A Sendcsou-11 űrhajót a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával hétfőn indították útnak a csiucsüeni űrközpontból. A rakéta egy ötven és egy 37 éves űrhajóst vitt az űrbe. Az asztronauták számos kísérletet fognak végrehajtani az egy hónapja a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomáson, amely egyelőre csak egy modulból áll, de szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett, a Marshoz készülő küldetéshez. Az űrmodulban 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki.

Az asztronauták különféle orvosi és biológiai kísérleteket fognak végrehajtani, illetve felkészítik az űreszközt a főmodul csatlakoztatására, amire két év múlva kerül sor.

Kína hatodszor küldött asztronautákat az űrbe, a mostani űrmisszió lesz az eddigi leghosszabb, és kulcsfontosságú a kínai űrállomás kiépítése szempontjából. Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és az idei év elején vonták ki a szolgálatból.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!